Trwa ładowanie...
dwmlpp9
dwmlpp9

Frytki z marchewki. Jeszcze lepsze od tradycyjnych

Przepis

Ostatnio najmodniejsze są frytki z batatów. Agnieszka Pająk, autorka książki "Shopping IQ. Co kupować by jeść zdrowo", ma jeszcze smaczniejszą alternatywę. Chrupiące frytki z marchewki to szybka i smaczna, a przede wszystkim zdrowa przekąska.

3.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Materiały prasowe
Składniki

• 500 g marchewek
• 2 łyżki tapioki lub mąki ryżowej
• szczypta pieprzu
• 2 łyżki oleju ryżowego

Przepis

Marchewkę myjemy, kroimy na podłużne kawałki. Wrzucamy do naczynia razem z mąką, przyprawami i olejem. Dokładnie mieszamy. Umieszczamy warzywa na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w piekarniku na opcji „grill” przez ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając. Ponieważ każdy piekarnik działa inaczej, należy sprawdzać, czy frytki są już wystarczająco miękkie, ale jeszcze nie flakowate. Najlepiej smakują z ziołami i domowym majonezem.

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Pająk "Shopping IQ. Co kupować, by jeść zdrowo"

  Materiały prasowe
(Materiały prasowe)
Frytki z marchewki. Jeszcze lepsze od tradycyjnych
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
9
Share
dwmlpp9
dwmlpp9
dwmlpp9
dwmlpp9
dwmlpp9