Frytki z marchewki. Jeszcze lepsze od tradycyjnych
Ostatnio najmodniejsze są frytki z batatów. Agnieszka Pająk, autorka książki "Shopping IQ. Co kupować by jeść zdrowo", ma jeszcze smaczniejszą alternatywę. Chrupiące frytki z marchewki to szybka i smaczna, a przede wszystkim zdrowa przekąska.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
• 500 g marchewek
• 2 łyżki tapioki lub mąki ryżowej
• szczypta pieprzu
• 2 łyżki oleju ryżowego
Marchewkę myjemy, kroimy na podłużne kawałki. Wrzucamy do naczynia razem z mąką, przyprawami i olejem. Dokładnie mieszamy. Umieszczamy warzywa na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w piekarniku na opcji „grill” przez ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając. Ponieważ każdy piekarnik działa inaczej, należy sprawdzać, czy frytki są już wystarczająco miękkie, ale jeszcze nie flakowate. Najlepiej smakują z ziołami i domowym majonezem.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Pająk "Shopping IQ. Co kupować, by jeść zdrowo"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze