Sernik nowojorski
Sernik nowojorski jest jednym z najbardziej kremowych i delikatnych serników na świecie. Jest bardzo łatwy w wykonaniu i przede wszystkim delikatny i pyszny. Świetnie komponuje się z kawą podczas poobiedniego deseru.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Spód sernika:
• 80 g masła
• 200 g kruchych ciastek
Masa:
• 1 kg twarogu sernikowego
• 3 jaja
• 3 łyżki mąki pszennej tortowej
• 200 ml śmietany 30%
• 250 g cukru
Polewa:
• 1 biała czekolada
• 100 ml śmietany 12%
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki cukru pudru
• opcjonalnie: truskawki, wiśnie maliny do przyozdobienia
Na wstępie wysmaruj równomiernie tortownicę masłem i wyłóż ją papierem do pieczenia. Kruche ciastka zmiksuj lub utrzyj z masłem. Całość wyłóż równomiernie na dno tortownicy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Następnie przygotuj masę: twaróg zmiksuj lub dokładnie wymieszaj z jajami, cukrem, mąką oraz śmietaną. Masa powinna zyskać kremową konsystencję. Gotową masę przelej równomiernie na spód. Całość piecz przez 50-60 minut w temperaturze 170 stopni. Na końcu przygotuj polewę: w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu rozpuść czekoladę. Połącz z sokiem z cytryny, cukrem pudrem, śmietaną i mieszaj energicznie do uzyskania gładkiej masy. Masę rozlej równomiernie na wierzchu sernika. Całość możesz przyozdobić owocami wedle uznania. Gotowy sernik pozostaw przez 3 godziny w chłodnym miejscu do ostygnięcia.
Patrycja Gruszecka
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze