Trwa ładowanie...
d1svmlr
d1svmlr

Sernik nowojorski

Przepis

Sernik nowojorski jest jednym z najbardziej kremowych i delikatnych serników na świecie. Jest bardzo łatwy w wykonaniu i przede wszystkim delikatny i pyszny. Świetnie komponuje się z kawą podczas poobiedniego deseru.

2.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Sernik nowojorski
Fotolia
Składniki

Spód sernika:
• 80 g masła
• 200 g kruchych ciastek
Masa:
• 1 kg twarogu sernikowego
• 3 jaja
• 3 łyżki mąki pszennej tortowej
• 200 ml śmietany 30%
• 250 g cukru
Polewa:
• 1 biała czekolada
• 100 ml śmietany 12%
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki cukru pudru
• opcjonalnie: truskawki, wiśnie maliny do przyozdobienia

Przepis

Na wstępie wysmaruj równomiernie tortownicę masłem i wyłóż ją papierem do pieczenia. Kruche ciastka zmiksuj lub utrzyj z masłem. Całość wyłóż równomiernie na dno tortownicy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Następnie przygotuj masę: twaróg zmiksuj lub dokładnie wymieszaj z jajami, cukrem, mąką oraz śmietaną. Masa powinna zyskać kremową konsystencję. Gotową masę przelej równomiernie na spód. Całość piecz przez 50-60 minut w temperaturze 170 stopni. Na końcu przygotuj polewę: w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu rozpuść czekoladę. Połącz z sokiem z cytryny, cukrem pudrem, śmietaną i mieszaj energicznie do uzyskania gładkiej masy. Masę rozlej równomiernie na wierzchu sernika. Całość możesz przyozdobić owocami wedle uznania. Gotowy sernik pozostaw przez 3 godziny w chłodnym miejscu do ostygnięcia.

Patrycja Gruszecka

Sernik nowojorski
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1svmlr
d1svmlr
d1svmlr
d1svmlr
Więcej tematów
d1svmlr