Placki twarogowe niski indeks glikemiczny
Śniadaniowe placuszki z niskim indeksem glikemicznym. Idealne dla osób z insulinoopornością czy tych, którzy chcą zdrowo się odżywiać. "Możecie (jeżeli nie macie problemów) użyć także zwykłej mąki i cukru, będą równie pyszne. Do takich placków można na wierzch dodać jogurt, serek, owoce. Co kto lubi. Są pyszne i naprawdę syte" - pisze autorka bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: |
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki orkiszowej razowej
- 1 łyżka erytrytolu
- olej kokosowy do smażenia
- truskawki, borówki
Do miski wkładamy twaróg, wbijamy jajka. Dodajemy mąkę i erytrytol. Wszystko miksujemy blenderem. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy olejem. Nakładamy łyżką porcję ciasta i lekko rozprowadzamy. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, na rumiano z dwóch stron. Placki podajemy z truskawkami i borówkami. Z podanych składników wychodzi 12 placuszków.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze