Ciacho dla największych łasuchów. Połączenie serka, czekolady i ciasteczek
Mamy dla was propozycję na ciasto, króre zaspokoi nawet najwększych fanów słodkości. - Ciężkie, bardzo czekoladowe, z wyczuwalnymi kawałeczkami ciasteczek i delikatną masą, która przełamuje mocno kakaowy smak. Myślę, że dodanie dodatkowych ciasteczek do serka też by nie zaszkodziło - pisze autorka bloga "Cukrowa Wróżka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 8 łyżek masła
- 3/4 szklanki cukru
- 10 ciasteczek oreo, pokruszonych, ale nie całkiem drobno
- 2 jaja
- 1 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
Masa serowa:
- 200 g serka kremowego lub zmielonego twarożku lub twarożku śmietankowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło roztapiamy z cukrem. Kiedy lekko przestygnie, dodajemy do niego jajka i mleko. Roztrzepujemy. Mąkę, kakao i sól przesiewamy. Dodajemy do nich miksturę jajeczną i wszystko razem mieszamy. Dodajemy ciasteczka. Składniki masy serowej ucieramy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Na nim układamy kleksy z twarożku. Widelcem robimy marmurkowy wzorek, tzn. jakieś tam esy-floresy. Pieczemy około 22-24 minut. Wyjmujemy, studzimy kilkanaście minut w formie, a następnie wyjmujemy.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze