Trwa ładowanie...
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp

Kruche rogaliki maślane

Przepis

Delikatne rogaliki z ciasta twarogowego to wymarzony dodatek do popołudniowej kawy. Rogaliki są niezwykle delikatne i kruche, a przepis jest wyjątkowo prosty. - Uwielbiam robić rogaliki. Jak je piekę to zlatuje się zaraz cała rodzinka i porywają jeszcze gorące - pisze autorka bloga "Kulinarna Maniusia".

Trwa ładowanie...
ycipk-v9kysp
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3

Zdjęcie
Kulinarna Maniusia
Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g twarogu półtłustego
  • 300 g masła
  • marmolada
  • cukier puder
Przepis

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło i pokruszony w rękach twarożek. Wszystko razem zagniatamy ze sobą. Ciasto chowamy do lodówki na jakąś godzinkę - można krócej a można dłużej. Ciasto musi się schłodzić.

Następnie ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy podsypując blat mąką. Każdą cześć dzielimy na trójkąty - u mnie 12 części. Nakładamy marmoladę i zawijamy. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut.

Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i układamy na kratce, aby przestygły.

Kruche rogaliki maślane
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp