Kruche rogaliki maślane
Delikatne rogaliki z ciasta twarogowego to wymarzony dodatek do popołudniowej kawy. Rogaliki są niezwykle delikatne i kruche, a przepis jest wyjątkowo prosty. - Uwielbiam robić rogaliki. Jak je piekę to zlatuje się zaraz cała rodzinka i porywają jeszcze gorące - pisze autorka bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło i pokruszony w rękach twarożek. Wszystko razem zagniatamy ze sobą. Ciasto chowamy do lodówki na jakąś godzinkę - można krócej a można dłużej. Ciasto musi się schłodzić.
Następnie ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy podsypując blat mąką. Każdą cześć dzielimy na trójkąty - u mnie 12 części. Nakładamy marmoladę i zawijamy. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i układamy na kratce, aby przestygły.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze