Trwa ładowanie...
d35j11u
24-03-2018 17:10

Sernik z kaszy jaglanej z mango. Słodki deser bez grama cukru

Przepis

Kremowy sernik bez sera i cukru? Tak, to możliwe. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i pięknie prezentuje się na stole. Przepis poleca Justyna Brandys z Fundacji Szczęśliwi bez cukru.

d35j11u
3.5
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Szczęśliwi bez cukru
Źródło: Szczęśliwi bez cukru
Składniki

Na spód:

  • szklanka migdałów lub innych orzechów,
  • garść suszonych daktyli (namoczonych w wodzie),
  • 1 łyżka dobrej jakości kakao.

Masa:

  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej (lub dwie torebki),
  • 1 szklanka nerkowców (namoczonych przez noc),
  • 2-3 łyżki erytrolu (jeśli lubicie słodkie to więcej),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii,
  • sok z połowy limonki,
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego,
  • 1/3 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego.

Wierzch:

  • dojrzałe mango,
  • sok wyciśnięty z pomarańczy,
  • 1 łyżka erytrolu,
  • 1 łyżeczka agaru,
  • 2-3 łyżki wody.
Przepis

Wrzucamy do malaksera składniki na spód i mielimy aż masa będzie się kleić. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy masą orzechową. Wkładamy do lodówki na 30 minut.Gotujemy kaszę jaglaną. W malakserze mielimy nerkowce, mleko roślinne i erytrol. Dodajemy ciepłą kaszę jaglaną i pozostałe składniki. Mielimy do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na schłodzony spód. Wstawiamy do lodówki. W małym garnuszku podgrzewamy zmiksowane mango, erytrol, sok z pomarańczy i wodę. Dodajemy agar i chwilę gotujemy (od zabulgotania około 1-2 minuty). Mus owocowy wylewamy na wierzch ciasta. Dekorujemy plasterkami limonki i listkami mięty. Można też wykorzystać płatki bławatka i nagietka.

Sernik z kaszy jaglanej z mango. Słodki deser bez grama cukru
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
10

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35j11u
d35j11u
d35j11u
d35j11u
Więcej tematów
d35j11u