Trwa ładowanie...
d3bfoyx
d3bfoyx

Wytrawne syrniki i kwaśna śmietana

Przepis

W mojej pierwszej książce dzieliłam się z wami przepisem na syrniki. To nic innego jak placuszki na bazie twarogu. Wówczas pokazywałam Wam wersję na słodko, teraz zaś przyszła kolej na wytrawną. Moje placki przygotowałam z wędzonego twarogu, którego smak podkręciłam zeszkloną cebulką i sporą ilością czarnego pieprzu. Z dodatkiem kwaśnej śmietany smakują wybornie.

4.3
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

1

Rodzaj diety:
Zdjęcie
Malwina Bareła
Składniki
  • 250 g półtłustego wędzonego twarogu
  • 1 nieduża cebula
  • 1 małe jajko (50 g)
  • 50 g mąki pszennej lub ryżowej + około 10 g mąki do obtoczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżeczki oleju do smażenia
  • kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie)
Przepis

Twaróg rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, wrzucamy cebulę, smażymy przez około 5–7 minut, aż ładnie się zrumieni. Studzimy.

Do sera dodajemy cebulę, jajko, dokładnie mieszamy. Kolejno doprawiamy solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Dodajemy mąkę, wyrabiamy dłonią. Z masy formujemy małe placuszki i obtaczamy w dodatkowej mące. Na patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżeczki oleju. Placuszki smażymy po kilka minut z obu stron. Po ostudzeniu przekładamy do pojemnika. Podaje-my z kwaśną śmietaną.

Przepis pochodzi z książki Malwiry Bareły "Przepis pochodzi z książki Malwiry Bareły"

  Materiały prasowe
(Materiały prasowe)
Wytrawne syrniki i kwaśna śmietana
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

30
5
Share
d3bfoyx
d3bfoyx
d3bfoyx
d3bfoyx
d3bfoyx