Wytrawne syrniki i kwaśna śmietana
W mojej pierwszej książce dzieliłam się z wami przepisem na syrniki. To nic innego jak placuszki na bazie twarogu. Wówczas pokazywałam Wam wersję na słodko, teraz zaś przyszła kolej na wytrawną. Moje placki przygotowałam z wędzonego twarogu, którego smak podkręciłam zeszkloną cebulką i sporą ilością czarnego pieprzu. Z dodatkiem kwaśnej śmietany smakują wybornie.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 1 |
Rodzaj diety: |
Twaróg rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, wrzucamy cebulę, smażymy przez około 5–7 minut, aż ładnie się zrumieni. Studzimy.
Do sera dodajemy cebulę, jajko, dokładnie mieszamy. Kolejno doprawiamy solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Dodajemy mąkę, wyrabiamy dłonią. Z masy formujemy małe placuszki i obtaczamy w dodatkowej mące. Na patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżeczki oleju. Placuszki smażymy po kilka minut z obu stron. Po ostudzeniu przekładamy do pojemnika. Podaje-my z kwaśną śmietaną.
Przepis pochodzi z książki Malwiry Bareły "Przepis pochodzi z książki Malwiry Bareły"
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze