Trwa ładowanie...
d36g9o4
07-05-2019 12:40

Brownie z solonym karmelem. Wilgotne i aromatyczne

Przepis

Wilgotne, ciężkie i mocno czekoladowe - takie powinno być brownie. A jeśli każda porcja ciasta będzie zwieńczona słonym karmelem, otrzymamy deser doskonały. Przepis pochodzi z książki "Dziewczyny z wypiekami".

d36g9o4
4.2
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Dziewczyny z wypiekami
Źródło: Dziewczyny z wypiekami
Składniki

• 250 g masła
• 300 g gorzkiej czekolady
• 250 g ciemnego cukru muscovado
• 3 jajka L
• 140 g mąki pszennej
• szczypta soli
Solony karmel:
• 125 g drobnego cukru
• 55 g masła
• 80 ml śmietanki 30 proc.
• ⅓ łyżeczki soli

Przepis

Nagrzej piekarnik do 160 st.C. Tortownicę o średnicy 24 cm lub formę 20×20 cm wyłóż papierem do pieczenia. W garnuszku roztop masło i dodaj wcześniej połamaną czekoladę. Mieszaj jeszcze 1 minutę na małym ogniu. Odstaw do ostudzenia. Mąkę wymieszaj z solą. Jajka wymieszaj z cukrem, tylko do połączenia, aby brownie nie urosło (ma być ciężkie i jak to mówimy ‒ "gliniaste"). Ubijając jajka, nie wprowadzaj dodatkowego powietrza. Do masy jajecznej dodaj przestudzoną masę czekoladową. Połącz i na koniec wsyp mąkę. Ponownie wymieszaj. Wylej masę do formy i piecz około 35 minut. Brownie jest gotowe, gdy wytworzy się na nim lśniąca i chrupiąca skorupka. Na patelni umieść cukier. Podgrzewaj do momentu uzyskania bursztynowego karmelu. Ciągle podgrzewając, włóż masło. Energicznie mieszaj. Gdy cukier połączy się z masłem, dodaj śmietankę. Nie przerywając mieszania, podgrzewaj jeszcze kilkanaście sekund, aż całość się połączy. Dopraw solą, wymieszaj. Polej brownie przestudzonym, ale ciągle płynnym karmelem.

Przepis pochodzi z książki "Dziewczyny z wypiekami"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Zobacz też: "Tradycyjnie Pyszne" z Natalią Paździor: przepis na bezę czekoladową

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Brownie z solonym karmelem. Wilgotne i aromatyczne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

18
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36g9o4
d36g9o4
d36g9o4
d36g9o4
Więcej tematów
d36g9o4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj