Brownie z solonym karmelem. Wilgotne i aromatyczne
Wilgotne, ciężkie i mocno czekoladowe - takie powinno być brownie. A jeśli każda porcja ciasta będzie zwieńczona słonym karmelem, otrzymamy deser doskonały. Przepis pochodzi z książki "Dziewczyny z wypiekami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
• 250 g masła
• 300 g gorzkiej czekolady
• 250 g ciemnego cukru muscovado
• 3 jajka L
• 140 g mąki pszennej
• szczypta soli
Solony karmel:
• 125 g drobnego cukru
• 55 g masła
• 80 ml śmietanki 30 proc.
• ⅓ łyżeczki soli
Nagrzej piekarnik do 160 st.C. Tortownicę o średnicy 24 cm lub formę 20×20 cm wyłóż papierem do pieczenia. W garnuszku roztop masło i dodaj wcześniej połamaną czekoladę. Mieszaj jeszcze 1 minutę na małym ogniu. Odstaw do ostudzenia. Mąkę wymieszaj z solą. Jajka wymieszaj z cukrem, tylko do połączenia, aby brownie nie urosło (ma być ciężkie i jak to mówimy ‒ "gliniaste"). Ubijając jajka, nie wprowadzaj dodatkowego powietrza. Do masy jajecznej dodaj przestudzoną masę czekoladową. Połącz i na koniec wsyp mąkę. Ponownie wymieszaj. Wylej masę do formy i piecz około 35 minut. Brownie jest gotowe, gdy wytworzy się na nim lśniąca i chrupiąca skorupka. Na patelni umieść cukier. Podgrzewaj do momentu uzyskania bursztynowego karmelu. Ciągle podgrzewając, włóż masło. Energicznie mieszaj. Gdy cukier połączy się z masłem, dodaj śmietankę. Nie przerywając mieszania, podgrzewaj jeszcze kilkanaście sekund, aż całość się połączy. Dopraw solą, wymieszaj. Polej brownie przestudzonym, ale ciągle płynnym karmelem.
Przepis pochodzi z książki "Dziewczyny z wypiekami"
Zobacz też: "Tradycyjnie Pyszne" z Natalią Paździor: przepis na bezę czekoladową
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze