Biały ser w ostrej posypce. Genialna przekąska
Biały ser smakuje nie tylko ze szczypiorkiem czy rzodkiewką. Można go przyrządzić na wiele sposobów. Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", proponuje twaróg w genialnej ziołowo-paprykowej posypce. Musicie wypróbować ten przepis.
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Sposób przygotowania: Na zimno
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 1 klinek białego sera
 - 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
 - 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki (można dodać mniej)
 - 4-5 łyżek soli gruboziarnistej
 
Przepis
Ser dokładnie obtoczyć solą, przyciskając ją. Odstawić na talerzu w chłodne miejsce na 6 godzin. Następnie ser wytrzeć ręcznikiem papierowym. Obtoczyć w mieszance przypraw, dokładnie je przyciskając i wcierając. Zawinąć w papier do pieczenia i włożyć do lodówki na 3 dni, codziennie obracając. Po trzech dniach można jeść. Tak przygotowany ser, może w lodówce poleżeć kilka dni.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl