Sernik truskawkowy na szybko. Wiemy, jak go zrobić
Sezon na truskawki można uznać za otwarty. A to oznacza, że przyszedł też czas zaszaleć w kuchni. Owoce sprawdzą się w każdej konfiguracji - czy to jako składnik obiadu (ach, te kluski z truskawkami!) albo lepiej: ciasta. My mamy dla was łatwy przepis na sernik bez pieczenia.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Spód:
- 30 herbatników
- 1-2 łyżki cukru
- 5 łyżek stopionego cukru
Masa:
- serek śmietankowy lub waniliowy - 480 ml
- 1-2 łyżki cukru
- pół kilograma truskawek
- kremówka - 480 ml
Dla ozdoby:
- 5-10 truskawek
- wiśnia
- listek mięty lub bazylii
- ubita śmietana
Herbatniki pokrusz za pomocą blendera, jeśli go nie masz, użyj wałka lub tłuczka.
Następnie wyłóż przygotowaną masę sernikowo-truskawkową na blaszkę, spód dociśnij ręką. Potem wstaw ją do lodówki i trzymaj przez pół godziny lub dłużej.
W tym czasie ubij serek z cukrem w dużej misce na sztywno. To samo zrób ze śmietaną i połącz ją z serkiem. Później zblenduj truskawki i dodaj do masy serkowej. Całość wyłóż na spód z herbatników i chłódź 2 godziny. 30 minut przed podaniem wyjmij sernik z lodówki.
Ostatnim krokiem będzie udekorowanie ciasta kilkoma truskawkami i bitą śmietaną.
Karolina Błaszkiewicz
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze