Sernik z koziego sera
Nabiał zajmuje ważne miejsce w prawidłowej diecie. Sery kozie polecane są każdemu, kto chce się zdrowo odżywiać. Oto słodka propozycja na sernik z wykorzystaniem koziego sera. Świetnie komponują się w nim gruszki w miodzie. Przepis pochodzi z bloga Aliny Jasińskiej Gotuj ze mną.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 600 g zmielonego sera koziego
- 100 g rozpuszczonego masła
- 6 jajek ( oddzielić żółtka od białek)
- 180 g cukru
- 16 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
Karmelizowane gruszki:
- 2 duże gruszki pokrojone na plastry
- 100 g miodu
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
Białka ubić na sztywno. Partiami dosypywać cukier i dalej ubijać. Na końcu dodać żółtka i roztopione masło. Następnie dosypywać mąkę i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Masę jajeczną wymieszać ze zmielonym serem. Ser dokładać porcjami łyżką i mieszamy ręcznie. Masę wylać do tortownicy o średnicy 23 cm. Dno można wyłożyć biszkoptami.
Miód rozgrzać na patelni, ułożyć pokrojone w plastry gruszki. Karmelizować z obu stron na złoto. Ułożyć w wachlarz na przestudzonym serniku. Polać resztą miodu po wierzchu i posypać orzechami. Odstawić na kilka godzin do stężenia w chłodne miejsce. Nie należy przechowywać go w lodówce, bo ciasto straci swoją puszystość.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze