Sernik na zimno z jagodami
Przepyszny, bardzo jagodowy sernik o fantastycznym kolorze. Delikatny, na kruchym spodzie z pełnoziarnistych ciastek. Wspaniale smakuje z waniliową bitą śmietaną i świeżymi owocami leśnymi. Jest łatwy do zrobienia, więc raczej nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Spód:
- 100 g pokruszonych, pełnoziarnistych ciastek
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 3 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
- 7 łyżek stopionego masła
- kilka kropli aromatu waniliowego
Masa:
- 40 g żelatyny
- 1/3 szklanki wody
- 400 g śmietankowego twarożku naturalnego
- 250 ml śmietanki 30 proc.
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 szklanki jagód umytych i osączonych
Dodatkowo:
- 250 ml śmietanki 30 proc.
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka jagód
Spód:
Wymieszać razem pokruszone ciastka, płatki owsiane, cukier sól, roztopione masło i parę kropli aromatu waniliowego. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24 cm (lub jak ja 20 cm, ale z wysokim brzegiem 9 cm). Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na funkcji termoobieg i piec przez około 12-15 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Masa:
Żelatynę namoczyć w około 1/3 szklanki wody (przez około 10 minut), postawić na ogniu i podgrzewać mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać razem ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny. Jagody zmiksować i dodać do sera, wymieszać. Ciągle miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę, gdy składniki się połączą, odstawić masę na chwilę w chłodniejsze miejsce, aby zgęstniała. Przełożyć jagodową masę na podpieczony spód i wstawić na noc do lodówki.
Wierzch:
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Udekorować nią wierzch sernika i posypać jagodami.
Zobacz także: apetyczna fantazja jagodowa z biszkoptami
Polecamy wideo: Sernik z ricottą i malinami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze