Sernik na zimno z jagodami

Przepyszny, bardzo jagodowy sernik o fantastycznym kolorze. Delikatny, na kruchym spodzie z pełnoziarnistych ciastek. Wspaniale smakuje z waniliową bitą śmietaną i świeżymi owocami leśnymi. Jest łatwy do zrobienia, więc raczej nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

Sernik na zimno z jagodamiSernik na zimno z jagodami
Natalia Kudela

Spód:

  • 100 g pokruszonych, pełnoziarnistych ciastek
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 7 łyżek stopionego masła
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Masa:

  • 40 g żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 400 g śmietankowego twarożku naturalnego
  • 250 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 szklanki jagód umytych i osączonych

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietanki 30 proc.
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka jagód

Przepis

Spód:
Wymieszać razem pokruszone ciastka, płatki owsiane, cukier sól, roztopione masło i parę kropli aromatu waniliowego. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24 cm (lub jak ja 20 cm, ale z wysokim brzegiem 9 cm). Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na funkcji termoobieg i piec przez około 12-15 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Przepis

Masa:
Żelatynę namoczyć w około 1/3 szklanki wody (przez około 10 minut), postawić na ogniu i podgrzewać mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać razem ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny. Jagody zmiksować i dodać do sera, wymieszać. Ciągle miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę, gdy składniki się połączą, odstawić masę na chwilę w chłodniejsze miejsce, aby zgęstniała. Przełożyć jagodową masę na podpieczony spód i wstawić na noc do lodówki.

Przepis

Wierzch:
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Udekorować nią wierzch sernika i posypać jagodami.
Zobacz także: apetyczna fantazja jagodowa z biszkoptami

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców