Trwa ładowanie...
d2hhaum
21-07-2017 07:40

Sernik na zimno z jagodami

Przepis

Przepyszny, bardzo jagodowy sernik o fantastycznym kolorze. Delikatny, na kruchym spodzie z pełnoziarnistych ciastek. Wspaniale smakuje z waniliową bitą śmietaną i świeżymi owocami leśnymi. Jest łatwy do zrobienia, więc raczej nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

d2hhaum
4.9
(16 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Spód:

  • 100 g pokruszonych, pełnoziarnistych ciastek
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 7 łyżek stopionego masła
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Masa:

  • 40 g żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 400 g śmietankowego twarożku naturalnego
  • 250 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 szklanki jagód umytych i osączonych

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietanki 30 proc.
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka jagód
Przepis

Spód:
Wymieszać razem pokruszone ciastka, płatki owsiane, cukier sól, roztopione masło i parę kropli aromatu waniliowego. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24 cm (lub jak ja 20 cm, ale z wysokim brzegiem 9 cm). Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na funkcji termoobieg i piec przez około 12-15 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Masa:
Żelatynę namoczyć w około 1/3 szklanki wody (przez około 10 minut), postawić na ogniu i podgrzewać mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać razem ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny. Jagody zmiksować i dodać do sera, wymieszać. Ciągle miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę, gdy składniki się połączą, odstawić masę na chwilę w chłodniejsze miejsce, aby zgęstniała. Przełożyć jagodową masę na podpieczony spód i wstawić na noc do lodówki.

Wierzch:
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Udekorować nią wierzch sernika i posypać jagodami.
Zobacz także: apetyczna fantazja jagodowa z biszkoptami

Polecamy wideo: Sernik z ricottą i malinami

Sernik na zimno z jagodami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

18
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj