Brownie z wiśniami. Idealne do popołudniowej kawy
- Pychotka mocno czekoladowa z waniliową masą serową i wiśniami. Ciasto jest bardzo wilgotne, takie mokre, jak idealne brownie. Pachnie cudownie i wygląda bardzo apetycznie. W przygotowaniu jest proste i szybkie - pisze Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
200 g gorzkiej czekolady
200 g miękkiego masła
180 g cukru
3 jajka
100 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
Masa serowa:
250 g serka mascarpone
250 g gotowego sera na sernik
2 jajka
80 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
250 g wiśni (świeżych lub mrożonych; mrożone wiśnie należy rozmrozić)
Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki, roztopić na parze lub w mikrofalówce. Roztopioną czekoladę odstawić. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodać trzy jajka i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (jeśli masa się zwarzy, nie należy się przejmować). Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż powstanie jednolita masa. Dodać mąkę wymieszać. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x20 cm lub 21x21 cm przełożyć około 3/4 ciasta i wyrównać.
Masa serowa:
Do miski przełożyć oba sery, dodać cukier, wanilię, jajka i wymieszać mikserem na gładką masę. Gotową masę serową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto czekoladowe, robiąc takie kleksy, aby nie było równo. Na koniec poukładać gęsto wiśnie. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 st. C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Ciasto trochę opadnie.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze