Trwa ładowanie...
d2f1d51
01-10-2019 11:09

Brownie z wiśniami. Idealne do popołudniowej kawy

Przepis

- Pychotka mocno czekoladowa z waniliową masą serową i wiśniami. Ciasto jest bardzo wilgotne, takie mokre, jak idealne brownie. Pachnie cudownie i wygląda bardzo apetycznie. W przygotowaniu jest proste i szybkie - pisze Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".

d2f1d51
4.8
(36 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Mała Cukierenka
Źródło: Mała Cukierenka
Składniki

200 g gorzkiej czekolady
200 g miękkiego masła
180 g cukru
3 jajka
100 g mąki pszennej (użyłam tortowej)

Masa serowa:
250 g serka mascarpone
250 g gotowego sera na sernik
2 jajka
80 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:
250 g wiśni (świeżych lub mrożonych; mrożone wiśnie należy rozmrozić)

Przepis

Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki, roztopić na parze lub w mikrofalówce. Roztopioną czekoladę odstawić. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodać trzy jajka i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (jeśli masa się zwarzy, nie należy się przejmować). Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż powstanie jednolita masa. Dodać mąkę wymieszać. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x20 cm lub 21x21 cm przełożyć około 3/4 ciasta i wyrównać.

Masa serowa:
Do miski przełożyć oba sery, dodać cukier, wanilię, jajka i wymieszać mikserem na gładką masę. Gotową masę serową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto czekoladowe, robiąc takie kleksy, aby nie było równo. Na koniec poukładać gęsto wiśnie. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 st. C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Ciasto trochę opadnie.

Brownie z wiśniami. Idealne do popołudniowej kawy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

67
24

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f1d51
d2f1d51
d2f1d51
d2f1d51
Więcej tematów
d2f1d51

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj