ycipk-41a6v9
ycipk-41a6v9

Czekolada - Przepisy

Zdjęcie iStock
Podziel się

Istnieje wiele form, w jakich czekolada może być podawana. Pitna, w tabliczkach, a także gorzka, deserowa, mleczna i… różowa. Jej małe ilości są jak najbardziej polecane nawet cukrzykom, ale większe dawki mogą zaszkodzić.

ycipk-41a6v9

Pierwsze wyroby czekoladowe były wytwarzane przez Majów z nasion kakaowca. Produkowany wówczas napój nazywany był Xococalit, co w języku nahuatl oznaczało "gorzką wodę" i to właśnie to określenie stało się podstawą do powstania nazwy "czekolada".

Gdy ziarna kakaowca dotarły do Europy, mieszkańcy Starego Kontynentu nie wiedzieli za bardzo jak je wykorzystać. Roztarte ziarna zalewane ciepłą wodą stały się popularne dopiero w XVII w. Natomiast pierwsze formy do produkcji tabliczek czekolady powstały w XIX w. Współcześnie istnieje wiele odmian czekolady, ale, żeby dany wyrób móc nazwać czekoladą, musi on zawierać minimum 35 proc. suchej masy kakaowej.

Wyróżnia się kilka podstawowych rodzajów czekolady. Gorzka zawiera minimum 70 proc. produktów z miazgi kakaowej, a jednocześnie zawiera kilkukrotnie więcej teobrominy niż mleczna. To właśnie ten związek odpowiedzialny jest za pobudzenie pracy serca i rozszerzenie naczyń krwionośnych, ale jest śmiertelnie niebezpieczna dla niektórych zwierząt, np. psów czy kotów, które z tego powodu powinny wystrzegać się czekolady.

Deserowa zawiera nieco mniej produktów z miazgi kakaowej, bo od 50 do 70 proc., a czekolada mleczna zawiera kakao w ilości mniejszej niż 50 proc. Dodatkowo, jak sugeruje jej nazwa, w jej skład wchodzi również mleko (lub proszek mleczny).

Czekolada biała tworzona jest bez proszku kakaowego, ale zamiast tej substancji używa się masła kakaowego, czyli po prostu tłuszczu ukrytego w ziarnach kakaowca.

ycipk-41a6v9

Nowością na rynku cukierniczym jest powstała w 2017 r. czekolada różowa, zwana też rubinową. Choć jej barwa jest intrygująca i sugeruje, że dodano do niej sztuczne dodatki i barwniki, to różowy kolor powstał w sposób naturalny dzięki sproszkowanym ziarnom kakaowca rubinowego.

Co ciekawe czekolada oraz kakao są produktami wysokokalorycznymi, ale zawierają niski indeks glikemiczny, więc mogą być spożywane przez diabetyków. Czekolada wywołuje poczucie sytości i powoduje wydzielanie endorfiny, która odpowiedzialna jest za dobry nastrój i łagodzenie bólu.

Należy jednak pamiętać, że do tabliczki czekolady dodawane są np. orzechy, żurawina, a także truskawki. Trzeba jednak patrzeć, czy w składzie nie ma szkodliwego oleju palmowego.

ycipk-41a6v9
ycipk-41a6v9