Ciasto piernikowe. Receptura ma ponad 100 lat
- Tajemnicą błyskawicznego ciasta piernikowego są jego składniki. Możesz się zdziwić ale tym razem nie dodasz ani jajek ani masła czy innego tłuszczu. Za sprawą majonezu ciasto będzie przyjemnie wilgotne, zachowa długo świeżość i wbrew pozorom nie wyczujesz w nim ani grama majonezu - pisze Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
*Ciasto piernikowe: *
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 130 ml mleka
- 130 g majonezu
- 130 g cukru brązowego
- 60 g kakao
- 170 g mąki pszennej typ 450
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Krem piernikowy:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 400 ml śmietanki 36 proc
- 5 łyżeczek przyprawy do piernika
Podgrzej lekko mleko i dodaj przyprawę piernikową. Wymieszaj i przelej do misy. Dodaj cukier i majonez. Za pomocą trzepaczki połącz ze sobą tak aby całość była jednolita. Dodawaj stopniowo mąkę, kakao i sodę oczyszczoną. Połącz wszystko. Boki foremki posmaruj masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni z opcją grzania góra-dół. Wylej ciasto do formy i piecz przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika pozwól aby ostygło i jeżeli chcesz możesz je wtedy rozciąć na 3 równe krążki i posmarować kremem piernikowym.
Śmietankę kremówkę podgrzej w małym garnuszku i pilnuj, żeby się nie zagotowała. Dodaj połamaną na kostki czekoladę i przyprawę piernikową. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia, a później do lodówki na co najmniej 3 godziny. Następnie zmiksuj na najwyższych obrotach i przełóż kremem ciasto oraz rozsmaruj je po bokach.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze