Trwa ładowanie...
d1jlnx0
d1jlnx0

Wegetariański pasztet musztardowo-grzybowy, w kruchym cieście. W sam raz na święta

Przepis

Pasztet to doskonały dodatek, ale może grać też główną rolę na posiłek. Poniższy, w wegetariańskiej wersji, jest idealnie kremowy, a ciasto z każdej strony dopieczone i chrupiące. Masę z soczewicy i kaszy jaglanej podkreśla smak musztardy pełnoziarnistej, grzyby i olej rydzowy. Sprawdzony przepis z "Mientablog".

4.1
(7 głosów)
Oceń:
d1jlnx0
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
Okazja:
Zdjęcie
www.mientablog.com
Składniki
  • 150 g suchej zielonej soczewicy
  • 150 g suchej kaszy jaglanej
  • duża cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 100 ml oleju rydzowego
  • 2 łyżki zmielonych suszonych grzybów (użyłam prawdziwków)
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i mielony pieprz do smaku
  • 3 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • łyżka śmietany 12 proc.
  • pół łyżeczki soli
Przepis

Mąkę siekamy z masłem, po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy masę na pasztet. Soczewicę i kaszę gotujemy do miękkości (wg czasu podanego na opakowaniu). Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju rzepakowym wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy się zeszkli, wyrzucamy przyprawy i miksujemy ją na gładką masę wraz z kaszą, soczewicą, sosem sojowym, olejem rydzowym, zmielonymi grzybami i resztą przypraw. Do zmiksowanej na gładko masy dodajemy musztardę i pieprz i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i mielonym pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na taki wymiar, aby zakrył cały pasztet w keksówce o wymiarach 25x10 cm. Do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki przekładamy ciasto. Wypełniamy je masą na pasztet, po czym górę również szczelnie przykrywamy ciastem. Wcześniej możemy odłożyć kawałeczek i powycinać ozdobne wzorki, np. gwiazdki. W cieście robimy 2-3 niewielkie dziurki, aby pasztet mógł swobodnie odparować. Pieczemy godzinę w 180 stopniach C. Odstawiamy w formie na całą noc. Na następny dzień wyjmujemy z formy i podajemy.
Zobacz także: pieczony dorsz z ziemniakami

Polecamy wideo: pyszna pasta fasolowa

Wegetariański pasztet musztardowo-grzybowy, w kruchym cieście. W sam raz na święta
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1jlnx0

Podziel się opinią

6
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0