Spaghetti cukiniowe z sosem pomidorowo-soczewicowym
Warzywny makaron święcił triumfy kilka lat temu. Spaghetti z cukinii czy tagliatelle z marchewki to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy dbają o zdrowe odżywianie. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: |
Na patelni podsmaż cebulę, dodaj posiekany czosnek, seler naciowy i marchewkę. Po 5 min. dodaj soczewicę, pomidory z puszki, koncentrat i połowę puszki wody. Całość duś pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka. W razie potrzeby podlewaj danie wodą. Przypraw solą i pieprzem. Cukinię umyj i wykrój spiralizarem na makaron. Można również pokroić cukinię obieraczką wzdłuż, a potem nożem na cienkie słupki. Cukinię blanszuj w lekko osolonej wodzie od 3 do 5 min. Cukiniowy makaron wyłóż na talerze i podaj z przygotowanym sosem pomidorowym z soczewicą. Danie posyp natką pietruszki.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze