Trwa ładowanie...
d5lgs3b
d5lgs3b

Spaghetti cukiniowe z sosem pomidorowo-soczewicowym

Przepis

Warzywny makaron święcił triumfy kilka lat temu. Spaghetti z cukinii czy tagliatelle z marchewki to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy dbają o zdrowe odżywianie. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

4.1
(8 głosów)
Oceń:
d5lgs3b
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Rodzaj diety:
Składniki
  • 1 cukinia
  • 100 g soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 4 suszone pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól o smaku cebuli czosnku i szczypiorku
  • pieprz
  • natka pietruszki
Przepis

Na patelni podsmaż cebulę, dodaj posiekany czosnek, seler naciowy i marchewkę. Po 5 min. dodaj soczewicę, pomidory z puszki, koncentrat i połowę puszki wody. Całość duś pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka. W razie potrzeby podlewaj danie wodą. Przypraw solą i pieprzem. Cukinię umyj i wykrój spiralizarem na makaron. Można również pokroić cukinię obieraczką wzdłuż, a potem nożem na cienkie słupki. Cukinię blanszuj w lekko osolonej wodzie od 3 do 5 min. Cukiniowy makaron wyłóż na talerze i podaj z przygotowanym sosem pomidorowym z soczewicą. Danie posyp natką pietruszki.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Spaghetti cukiniowe z sosem pomidorowo-soczewicowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d5lgs3b

Podziel się opinią

13
3
Share
d5lgs3b
d5lgs3b

d5lgs3b
d5lgs3b
d5lgs3b