Trwa ładowanie...
d3crm0x
21-12-2022 11:36

Kotleciki z grzybami i kaszą

Przepis

Przepyszne kotleciki z kaszy i grzybów. Jeśli akurat nie macie pod ręką leśnych grzybów, możecie użyć również pieczarek. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

d3crm0x
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki

Kotleciki:

  • 300 g mieszanki kasz z pęczakiem, bulgurem i zieloną soczewicą,
  • 1 kg oczyszczanych prawdziwków (200 g małych kapeluszy odkładamy),
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 biała cebula,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • chili suszona świeżo mielona do smaku,
  • sól do smaku,
  • 1-2 pęczki świeżego szczypiorku,
  • 2 jajka.

Ponadto:

  • olej do smażenia,
  • bułka tarta,
  • sos z grzybami:
  • 1 -2 garście małych kapeluszy prawdziwków,
  • 1-2 łyżki oliwy,
  • 300 ml słodkiej śmietanki,
  • sól, pieprz do smaku.

Posypka:

  • świeży koperek,
  • 3 duże grzanki lub 2 garście małych.
Przepis
  • Mieszankę kasz z pęczakiem, bulgurem i zieloną soczewicą ugotować w lekko osolonej wodzie na miękko, odcedzić z nadmiaru wody.
  • Trzon grzybów pokroić w bardzo drobną kostkę, kapelusze nieco większą. Na dużej, głębokiej patelni (może być wok lub garnek o szerokim dnie), rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Dodać grzyby, smażyć, doprawić solą, pieprzem, chili, przykryć pokrywą. Dusić we własnym sosie ok. 15 min, następnie zdjąć pokrywą i jeszcze podgrzewać do momentu, aż odparuje woda. Połowę grzybów zmiksować na pastę.
  • Kasze połączyć z grzybami (w kostce i zmiksowanymi), dodać dużą garść posiekanego szczypiorku, wymieszać i pozostawić do przestygnięcia. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić. Jajka roztrzepać i połączyć z przestudzoną masą.
  • Z masy uformować równe, niewielkie krążki (kotleciki), obtoczyć je w bułce tartej.
  • Kotleciki usmażyć z dwóch str. na oleju rzepakowym, jak zwykle mielone, przełożyć dna ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Takie kotleciki można podawać na różne sposoby, przedstawiam moją propozycję.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kapelusze (małe zostawiamy w całości, większe przekrawamy), doprawić solą i pieprzem. Śmietankę połączyć z 100 ml wody, zalać grzyby i podgrzewać do momentu, aż sos się zredukuje, uzyska kremową konsystencję.
  • Osuszony koperek posiekać i zmiksować z dodatkiem grzanek. Konsystencja powinna być sypka, dlatego stopniowo dodajemy koperek. Rada: można użyć zwykłych grzanek lub smakowych.
Kotleciki z grzybami i kaszą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3crm0x
d3crm0x
d3crm0x
d3crm0x
Więcej tematów
d3crm0x