Kotleciki z grzybami i kaszą
Przepyszne kotleciki z kaszy i grzybów. Jeśli akurat nie macie pod ręką leśnych grzybów, możecie użyć również pieczarek. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Kotleciki:
- 300 g mieszanki kasz z pęczakiem, bulgurem i zieloną soczewicą,
- 1 kg oczyszczanych prawdziwków (200 g małych kapeluszy odkładamy),
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 biała cebula,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- chili suszona świeżo mielona do smaku,
- sól do smaku,
- 1-2 pęczki świeżego szczypiorku,
- 2 jajka.
Ponadto:
- olej do smażenia,
- bułka tarta,
- sos z grzybami:
- 1 -2 garście małych kapeluszy prawdziwków,
- 1-2 łyżki oliwy,
- 300 ml słodkiej śmietanki,
- sól, pieprz do smaku.
Posypka:
- świeży koperek,
- 3 duże grzanki lub 2 garście małych.
- Mieszankę kasz z pęczakiem, bulgurem i zieloną soczewicą ugotować w lekko osolonej wodzie na miękko, odcedzić z nadmiaru wody.
- Trzon grzybów pokroić w bardzo drobną kostkę, kapelusze nieco większą. Na dużej, głębokiej patelni (może być wok lub garnek o szerokim dnie), rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dodać grzyby, smażyć, doprawić solą, pieprzem, chili, przykryć pokrywą. Dusić we własnym sosie ok. 15 min, następnie zdjąć pokrywą i jeszcze podgrzewać do momentu, aż odparuje woda. Połowę grzybów zmiksować na pastę.
- Kasze połączyć z grzybami (w kostce i zmiksowanymi), dodać dużą garść posiekanego szczypiorku, wymieszać i pozostawić do przestygnięcia. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić. Jajka roztrzepać i połączyć z przestudzoną masą.
- Z masy uformować równe, niewielkie krążki (kotleciki), obtoczyć je w bułce tartej.
- Kotleciki usmażyć z dwóch str. na oleju rzepakowym, jak zwykle mielone, przełożyć dna ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Takie kotleciki można podawać na różne sposoby, przedstawiam moją propozycję.
- Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kapelusze (małe zostawiamy w całości, większe przekrawamy), doprawić solą i pieprzem. Śmietankę połączyć z 100 ml wody, zalać grzyby i podgrzewać do momentu, aż sos się zredukuje, uzyska kremową konsystencję.
- Osuszony koperek posiekać i zmiksować z dodatkiem grzanek. Konsystencja powinna być sypka, dlatego stopniowo dodajemy koperek. Rada: można użyć zwykłych grzanek lub smakowych.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze