Kotleciki z grzybami i kaszą

Przepyszne kotleciki z kaszy i grzybów. Jeśli akurat nie macie pod ręką leśnych grzybów, możecie użyć również pieczarek. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Kotleciki z grzybami i kasząKotleciki z grzybami i kaszą
Monika Lemko

Kotleciki:

  • 300 g mieszanki kasz z pęczakiem, bulgurem i zieloną soczewicą,
  • 1 kg oczyszczanych prawdziwków (200 g małych kapeluszy odkładamy),
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 biała cebula,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • chili suszona świeżo mielona do smaku,
  • sól do smaku,
  • 1-2 pęczki świeżego szczypiorku,
  • 2 jajka.

Ponadto:

  • olej do smażenia,
  • bułka tarta,
  • sos z grzybami:
  • 1 -2 garście małych kapeluszy prawdziwków,
  • 1-2 łyżki oliwy,
  • 300 ml słodkiej śmietanki,
  • sól, pieprz do smaku.

Posypka:

  • świeży koperek,
  • 3 duże grzanki lub 2 garście małych.

Przepis

  • Mieszankę kasz z pęczakiem, bulgurem i zieloną soczewicą ugotować w lekko osolonej wodzie na miękko, odcedzić z nadmiaru wody.
  • Trzon grzybów pokroić w bardzo drobną kostkę, kapelusze nieco większą. Na dużej, głębokiej patelni (może być wok lub garnek o szerokim dnie), rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Dodać grzyby, smażyć, doprawić solą, pieprzem, chili, przykryć pokrywą. Dusić we własnym sosie ok. 15 min, następnie zdjąć pokrywą i jeszcze podgrzewać do momentu, aż odparuje woda. Połowę grzybów zmiksować na pastę.
  • Kasze połączyć z grzybami (w kostce i zmiksowanymi), dodać dużą garść posiekanego szczypiorku, wymieszać i pozostawić do przestygnięcia. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić. Jajka roztrzepać i połączyć z przestudzoną masą.
  • Z masy uformować równe, niewielkie krążki (kotleciki), obtoczyć je w bułce tartej.
  • Kotleciki usmażyć z dwóch str. na oleju rzepakowym, jak zwykle mielone, przełożyć dna ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Takie kotleciki można podawać na różne sposoby, przedstawiam moją propozycję.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kapelusze (małe zostawiamy w całości, większe przekrawamy), doprawić solą i pieprzem. Śmietankę połączyć z 100 ml wody, zalać grzyby i podgrzewać do momentu, aż sos się zredukuje, uzyska kremową konsystencję.
  • Osuszony koperek posiekać i zmiksować z dodatkiem grzanek. Konsystencja powinna być sypka, dlatego stopniowo dodajemy koperek. Rada: można użyć zwykłych grzanek lub smakowych.
Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie