Sos winegret
Aby uzyskać odpowiedni smak sałatek, trzeba do nich dodać sos winegret. To emulsja, zrobiona z octu lub soku z owoców cytrusowych, oliwy lub oleju oraz dodatków smakowych: soli, pieprzu, cukru czy ziół.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Kategoria przepisów: Sosy
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Przepis
- Sól i musztardę ucieramy z octem, dodajemy pieprz, oliwę i energicznie mieszamy, aż powstanie jednolita emulsja.
- Najłatwiej jest to zrobić zamykając wszystkie składniki w słoiku i energicznie go potrząsając.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl