Trwa ładowanie...
d2elop0
01-10-2017 10:00

Zupa grzybowa z puree z kalafiora. Kremowa i aromatyczna

Przepis

Szybka i prosta propozycja na obiad. Zupa jest połączeniem puree z kalafiora i suszonych grzybów. Serki i śmietanka sprawiły, że zupa jest kremowa. Sprawdzony przepis z bloga "Moniki Smakołyki".

d2elop0
4.9
(14 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
www.monikismakolyki.blogspot.com
Źródło: www.monikismakolyki.blogspot.com
Składniki
  • 150 g makaronu farfalle,
  • 450 g kalafiora,
  • 25 g podgrzybków suszonych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 1 krążek sera camembert,
  • 100 g topionego serka śmietankowego,
  • 30 ml śmietanki 30 proc.,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
  • 1 łyżeczka sosu Worcester,
  • świeży koperek.
Przepis

Grzyby dokładnie płuczemy i zalewamy 100 ml wody. Odstawiamy na 30 minut, a następnie kroimy na mniejsze kawałki (nie wylewamy sosu, będzie nam potrzebny). W tym czasie dokładnie myjemy kalafiora, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze. Miękkiego kalafiora miksujemy blenderem na puree.

W garnku przypalamy w łupkach czosnek, wyciągamy i obieramy. Wlewamy 1 l wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i grzyby razem z powstałym sosem. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Puree z kalafiora dodajemy go gotujących się grzybów. Po 5 minach do zupy dodajemy serek topiony i mieszamy do całkowitego roztopienia. Dodajemy sos sojowy, sos Worcester, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dolewamy śmietankę i mieszamy.

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Ser camembert kroimy w drobną kostkę. Zupę podajemy bardzo gorącą, ponieważ będziemy dodawać do niej makaron i ser camembert. Doprawiamy pieprzem do smaku i posypujemy świeżym koperkiem.
Zobacz także: warzywne placuszki z kabanosami
src="https://d.wpimg.pl/636603936--793450872/plack.jpg"/>

Polecamy wideo: Domowa zupa instant

Zupa grzybowa z puree z kalafiora. Kremowa i aromatyczna
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
21

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2elop0
d2elop0
d2elop0
d2elop0
Więcej tematów
d2elop0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj