Trwa ładowanie...
d7swrvh
d7swrvh

Zupa grzybowa z puree z kalafiora. Kremowa i aromatyczna

Przepis

Szybka i prosta propozycja na obiad. Zupa jest połączeniem puree z kalafiora i suszonych grzybów. Serki i śmietanka sprawiły, że zupa jest kremowa. Sprawdzony przepis z bloga "Moniki Smakołyki".

3.1
(14 głosów)
Oceń:
d7swrvh
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
www.monikismakolyki.blogspot.com
Zdjęcie
Składniki
  • 150 g makaronu farfalle,
  • 450 g kalafiora,
  • 25 g podgrzybków suszonych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 1 krążek sera camembert,
  • 100 g topionego serka śmietankowego,
  • 30 ml śmietanki 30 proc.,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
  • 1 łyżeczka sosu Worcester,
  • świeży koperek.
Przepis

Grzyby dokładnie płuczemy i zalewamy 100 ml wody. Odstawiamy na 30 minut, a następnie kroimy na mniejsze kawałki (nie wylewamy sosu, będzie nam potrzebny). W tym czasie dokładnie myjemy kalafiora, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze. Miękkiego kalafiora miksujemy blenderem na puree.

W garnku przypalamy w łupkach czosnek, wyciągamy i obieramy. Wlewamy 1 l wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i grzyby razem z powstałym sosem. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Puree z kalafiora dodajemy go gotujących się grzybów. Po 5 minach do zupy dodajemy serek topiony i mieszamy do całkowitego roztopienia. Dodajemy sos sojowy, sos Worcester, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dolewamy śmietankę i mieszamy.

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Ser camembert kroimy w drobną kostkę. Zupę podajemy bardzo gorącą, ponieważ będziemy dodawać do niej makaron i ser camembert. Doprawiamy pieprzem do smaku i posypujemy świeżym koperkiem.
Zobacz także: warzywne placuszki z kabanosami

Polecamy wideo: Domowa zupa instant

d7swrvh
Zupa grzybowa z puree z kalafiora. Kremowa i aromatyczna
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
21
Share
d7swrvh
d7swrvh

d7swrvh
d7swrvh
d7swrvh