Zupa grzybowa z puree z kalafiora. Kremowa i aromatyczna
Szybka i prosta propozycja na obiad. Zupa jest połączeniem puree z kalafiora i suszonych grzybów. Serki i śmietanka sprawiły, że zupa jest kremowa. Sprawdzony przepis z bloga "Moniki Smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 150 g makaronu farfalle,
- 450 g kalafiora,
- 25 g podgrzybków suszonych,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 1 krążek sera camembert,
- 100 g topionego serka śmietankowego,
- 30 ml śmietanki 30 proc.,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
- sól do smaku,
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
- 1 łyżeczka sosu Worcester,
- świeży koperek.
Grzyby dokładnie płuczemy i zalewamy 100 ml wody. Odstawiamy na 30 minut, a następnie kroimy na mniejsze kawałki (nie wylewamy sosu, będzie nam potrzebny). W tym czasie dokładnie myjemy kalafiora, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze. Miękkiego kalafiora miksujemy blenderem na puree.
W garnku przypalamy w łupkach czosnek, wyciągamy i obieramy. Wlewamy 1 l wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i grzyby razem z powstałym sosem. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Puree z kalafiora dodajemy go gotujących się grzybów. Po 5 minach do zupy dodajemy serek topiony i mieszamy do całkowitego roztopienia. Dodajemy sos sojowy, sos Worcester, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dolewamy śmietankę i mieszamy.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Ser camembert kroimy w drobną kostkę. Zupę podajemy bardzo gorącą, ponieważ będziemy dodawać do niej makaron i ser camembert. Doprawiamy pieprzem do smaku i posypujemy świeżym koperkiem.
Zobacz także: warzywne placuszki z kabanosami
src="https://d.wpimg.pl/636603936--793450872/plack.jpg"/>
Polecamy wideo: Domowa zupa instant
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze