WP
WP

Zalewajka na białej kiełbasie. Podaj zamiast żurku - Przepis

Trwa ładowanie...
fot. Grzegorz Kozakiewicz Archiwum prywatne
Podziel się

Zalewajka to tradycyjna wiejska zupa. Nieodcedzone ziemniaki zalewało się żurem i doprawiało. Ewa Wachowicz proponuje na Wielkanoc zalewajkę na bogato z dodatkiem białej kiełbasy i kurek. To może być smaczna alternatywa dla żurku.

Składniki

Niezbędne składniki:

  • 200 g kiełbasy białej
  • 100 g kurek mrożonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
  • 1 l wywaru na wędzonce
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 szklanka zakwasu na żur
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • gęsta śmietana
  • chrzan
  • jajka przepiórcze
Przepis

Kiełbasę pokroić w plasterki. Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci, dodać rozmrożone grzyby. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.

WP

Przełożyć do garnka. Wlać wywar z wędzonki, przyprawić majerankiem. Dodać zakwas – tylko klarowny płyn, bez osadu. Zagotować. Można przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z jajkami przepiórczymi, chrzanem i kwaśną śmietaną.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP