Zalewajka na białej kiełbasie. Podaj zamiast żurku
Zalewajka to tradycyjna wiejska zupa. Nieodcedzone ziemniaki zalewało się żurem i doprawiało. Ewa Wachowicz proponuje na Wielkanoc zalewajkę na bogato z dodatkiem białej kiełbasy i kurek. To może być smaczna alternatywa dla żurku.
Ewa Wachowicz
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Niezbędne składniki:
- 200 g kiełbasy białej
- 100 g kurek mrożonych
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
- 1 l wywaru na wędzonce
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 szklanka zakwasu na żur
- sól
- pieprz
Do podania:
- gęsta śmietana
- chrzan
- jajka przepiórcze
Przepis
Kiełbasę pokroić w plasterki. Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci, dodać rozmrożone grzyby. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.
Przepis
Przełożyć do garnka. Wlać wywar z wędzonki, przyprawić majerankiem. Dodać zakwas – tylko klarowny płyn, bez osadu. Zagotować. Można przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis
Podawać z jajkami przepiórczymi, chrzanem i kwaśną śmietaną.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl