Trwa ładowanie...
d3uekuz
d3uekuz

Zalewajka na białej kiełbasie. Podaj zamiast żurku

Przepis

Zalewajka to tradycyjna wiejska zupa. Nieodcedzone ziemniaki zalewało się żurem i doprawiało. Ewa Wachowicz proponuje na Wielkanoc zalewajkę na bogato z dodatkiem białej kiełbasy i kurek. To może być smaczna alternatywa dla żurku.

1.2
(6 głosów)
Oceń:
d3uekuz
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
fot. Grzegorz Kozakiewicz
Archiwum prywatne
fot. Grzegorz Kozakiewicz
Składniki

Niezbędne składniki:

  • 200 g kiełbasy białej
  • 100 g kurek mrożonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
  • 1 l wywaru na wędzonce
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 szklanka zakwasu na żur
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • gęsta śmietana
  • chrzan
  • jajka przepiórcze
Przepis

Kiełbasę pokroić w plasterki. Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci, dodać rozmrożone grzyby. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.

Przełożyć do garnka. Wlać wywar z wędzonki, przyprawić majerankiem. Dodać zakwas – tylko klarowny płyn, bez osadu. Zagotować. Można przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z jajkami przepiórczymi, chrzanem i kwaśną śmietaną.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zalewajka na białej kiełbasie. Podaj zamiast żurku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3uekuz

Podziel się opinią

13
8
Share
d3uekuz
d3uekuz

d3uekuz
d3uekuz
d3uekuz