Trwa ładowanie...
d1zbke4
12-07-2019 11:51

Filety z dorsza na purée z groszku z sosem prosecco

Przepis

Słodko-słony, glazurowany miodem i sosem sojowym dorsz spotyka się w tym daniu ze świeżym, lekko cytrusowym aromatem prosecco, maślano-miętowym groszkiem i liśćmi szpinaku. Niby nic, zaledwie kilka prostych składników, a jednak efekt to niebo w gębie. I to w kilkanaście minut!

d1zbke4
4.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 4 (około 1 kg) filety z dorsza (najlepiej ze skóra)
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 pęczek dymki
  • 4 garści szpinaku

Sos:

  • 300 ml prosecco (lub innego wina musującego)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka maki
  • 1 łyżka wody
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

W miseczce wymieszaj sos sojowy z miodem i pędzelkiem porządnie wysmaruj ta mikstura filety. Nagrzej piekarnik do 180ºC, na wyłożonej folia aluminiowa blasze ułóż rybę skóra do dołu i piecz ja przez 15–20 minut (w zależności od grubości filetów). Po 5 minutach wrzuć na blachę umyta i osuszona dymkę. Teraz zrób sos: w rondelku rozpuść masło, wlej prosecco, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, dodaj miód i sok z cytryny, gotuj na średnim ogniu około 5 minut, aż sos się nieco zredukuje. Rozpuść mąkę w łyżce wody i energicznie mieszając, połącz z sosem. Po 15 minutach pieczenia włącz funkcje "grill" na 1-2 minuty, zęby ryba i dymka pięknie się zezłościły. Podawaj dorsza na purée z groszku umieszczonym na garści surowego szpinaku, polanego sosem i udekorowanego pieczona dymka.

Przepis pochodzi z książki Hanny Lis "Mój świat na talerzu"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Filety z dorsza na purée z groszku z sosem prosecco
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

13
12

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zbke4
d1zbke4
d1zbke4
d1zbke4
Więcej tematów
d1zbke4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj