Filety z dorsza na purée z groszku z sosem prosecco
Słodko-słony, glazurowany miodem i sosem sojowym dorsz spotyka się w tym daniu ze świeżym, lekko cytrusowym aromatem prosecco, maślano-miętowym groszkiem i liśćmi szpinaku. Niby nic, zaledwie kilka prostych składników, a jednak efekt to niebo w gębie. I to w kilkanaście minut!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 4 (około 1 kg) filety z dorsza (najlepiej ze skóra)
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 pęczek dymki
- 4 garści szpinaku
Sos:
- 300 ml prosecco (lub innego wina musującego)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka maki
- 1 łyżka wody
- sól i pieprz do smaku
W miseczce wymieszaj sos sojowy z miodem i pędzelkiem porządnie wysmaruj ta mikstura filety. Nagrzej piekarnik do 180ºC, na wyłożonej folia aluminiowa blasze ułóż rybę skóra do dołu i piecz ja przez 15–20 minut (w zależności od grubości filetów). Po 5 minutach wrzuć na blachę umyta i osuszona dymkę. Teraz zrób sos: w rondelku rozpuść masło, wlej prosecco, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, dodaj miód i sok z cytryny, gotuj na średnim ogniu około 5 minut, aż sos się nieco zredukuje. Rozpuść mąkę w łyżce wody i energicznie mieszając, połącz z sosem. Po 15 minutach pieczenia włącz funkcje "grill" na 1-2 minuty, zęby ryba i dymka pięknie się zezłościły. Podawaj dorsza na purée z groszku umieszczonym na garści surowego szpinaku, polanego sosem i udekorowanego pieczona dymka.
Przepis pochodzi z książki Hanny Lis "Mój świat na talerzu"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze