Trwa ładowanie...
d3fiove
11-12-2019 10:17

Mercimek köftesi. Tureckie klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur

Przepis

- W języku tureckim mercimek oznacza soczewicę, a köftesi klopsiki. Mercimek köftesi to cudownie lekkie, ale jednocześnie sycące klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur. Jest to moje ostatnie odkrycie w kuchni, a dzisiaj dzielę się tym z wami - pisze Małgorzata, autorka bloga "Dailycooking"

d3fiove
4.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4-6

Rodzaj diety:
Okazja:
Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 i 1/2 szklanki kaszy bulgur
  • 3 szklanki wody
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • słodka mielona papryka do smaku
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypior z 2 cebul dymek
  • świeży koperek - po posiekaniu około 1 łyżka
Przepis

Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą. Najwygodniej zrobić to przy użyciu dużego sita. Wypłukaną soczewicę przełożyć do garnka. Wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut aż soczewica będzie miękka.

Garnek zdjąć z ognia, wsypać kaszę bulgur i wymieszać. Garnek przykryć i odstawić na około 20 minut. W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę.

Do cebuli dodać koncentrat z papryki i z pomidorów. Całość mieszając podsmażyć (na niewielkim ogniu) przez około3 minuty. Soczewicę i kaszę bulgur przełożyć do miski. Dodać do nich cebulę z pomidorami i papryką. Przyprawić solą, słodką papryką i pieprzem. Wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Szczypior pokroić, a koperek posiekać.Dodać do reszty składników i delikatnie połączyć. Na dłoń nabierać około 1 łyżki masy i formować podłużne klopsiki lekko ugniatając, aby były zwarte. Gdyby masa zbytnio kleiła się do rąk, można je lekko nasmarować oliwą.

Gotowe klopsiki układać na półmisku. Podawać z sałatkami, surówkami i pikantnymi dipami.

Mercimek köftesi. Tureckie klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
13

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3fiove
d3fiove
d3fiove
d3fiove
Więcej tematów
d3fiove

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj