Mercimek köftesi. Tureckie klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur
- W języku tureckim mercimek oznacza soczewicę, a köftesi klopsiki. Mercimek köftesi to cudownie lekkie, ale jednocześnie sycące klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur. Jest to moje ostatnie odkrycie w kuchni, a dzisiaj dzielę się tym z wami - pisze Małgorzata, autorka bloga "Dailycooking"
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 i 1/2 szklanki kaszy bulgur
- 3 szklanki wody
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- słodka mielona papryka do smaku
- 1 łyżka pasty paprykowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- szczypior z 2 cebul dymek
- świeży koperek - po posiekaniu około 1 łyżka
Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą. Najwygodniej zrobić to przy użyciu dużego sita. Wypłukaną soczewicę przełożyć do garnka. Wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut aż soczewica będzie miękka.
Garnek zdjąć z ognia, wsypać kaszę bulgur i wymieszać. Garnek przykryć i odstawić na około 20 minut. W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę.
Do cebuli dodać koncentrat z papryki i z pomidorów. Całość mieszając podsmażyć (na niewielkim ogniu) przez około3 minuty. Soczewicę i kaszę bulgur przełożyć do miski. Dodać do nich cebulę z pomidorami i papryką. Przyprawić solą, słodką papryką i pieprzem. Wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Szczypior pokroić, a koperek posiekać.Dodać do reszty składników i delikatnie połączyć. Na dłoń nabierać około 1 łyżki masy i formować podłużne klopsiki lekko ugniatając, aby były zwarte. Gdyby masa zbytnio kleiła się do rąk, można je lekko nasmarować oliwą.
Gotowe klopsiki układać na półmisku. Podawać z sałatkami, surówkami i pikantnymi dipami.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze