Mercimek köftesi. Tureckie klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur

- W języku tureckim mercimek oznacza soczewicę, a köftesi klopsiki. Mercimek köftesi to cudownie lekkie, ale jednocześnie sycące klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur. Jest to moje ostatnie odkrycie w kuchni, a dzisiaj dzielę się tym z wami - pisze Małgorzata, autorka bloga "Dailycooking"

Mercimek köftesi. Tureckie klopsiki z soczewicy i kaszy bulgurMercimek köftesi. Tureckie klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 i 1/2 szklanki kaszy bulgur
  • 3 szklanki wody
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • słodka mielona papryka do smaku
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypior z 2 cebul dymek
  • świeży koperek - po posiekaniu około 1 łyżka

Przepis

Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą. Najwygodniej zrobić to przy użyciu dużego sita. Wypłukaną soczewicę przełożyć do garnka. Wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut aż soczewica będzie miękka.

Przepis

Garnek zdjąć z ognia, wsypać kaszę bulgur i wymieszać. Garnek przykryć i odstawić na około 20 minut. W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę.

Przepis

Do cebuli dodać koncentrat z papryki i z pomidorów. Całość mieszając podsmażyć (na niewielkim ogniu) przez około3 minuty. Soczewicę i kaszę bulgur przełożyć do miski. Dodać do nich cebulę z pomidorami i papryką. Przyprawić solą, słodką papryką i pieprzem. Wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Przepis

Szczypior pokroić, a koperek posiekać.Dodać do reszty składników i delikatnie połączyć. Na dłoń nabierać około 1 łyżki masy i formować podłużne klopsiki lekko ugniatając, aby były zwarte. Gdyby masa zbytnio kleiła się do rąk, można je lekko nasmarować oliwą.

Przepis

Gotowe klopsiki układać na półmisku. Podawać z sałatkami, surówkami i pikantnymi dipami.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀