Trwa ładowanie...
d8cy46n
oprac. Katarzyna Gileta

Pasztet warzywny z migdałami

Przepis

Przepyszny warzywny pasztet z dodatkiem aromatycznych przypraw i kaszy jaglanej świetnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Taki pasztet możecie przygotować na Wigilię lub inne rodzinne rodzinne spotkania. Jest naprawdę pyszny.

d8cy46n
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Rodzaj diety:
Okazja:
Fot. Małgorzata Kujda, archiwum autorów
Źródło: Fot. Małgorzata Kujda, archiwum autorów
Składniki
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 100 ml oleju z pestek winogron
  • woda
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 por
  • 1 gruby plaster selera
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki – opcjonalnie
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych – opcjonalnie
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • 4 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
  • sól i czarny pieprz
Przepis
  • Pokroić por i podsmażyć na 2 łyżkach oleju wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Przykryć pokrywką i dusić, aż por stanie się miękki.
  • Na tarce lub w robocie zetrzeć warzywa i dodać do pora, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
  • Wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Kiedy warzywa będą miękkie, przełożyć je do dużej miski, dodać kaszę jaglaną, migdały i olej. Zmielić wszystko na gładką masę.
  • Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, pod koniec dodać czarnuszkę, chwilę podprażyć i dodać do masy. Dodać płatki drożdżowe, sos sojowy, przyprawy i zioła, wymieszać.
  • Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec przez 45 minut w 200ºC. Po upieczeniu wystudzić przez noc i kroić na drugi dzień.
  • Pasztet podawać z chutneyem z mango, posypany prażonym słonecznikiem z sosem sojowym.

Przepis pochodzi z książki Magdaleny i Piotra Kucharskich "Jak zdrowo jeść i nie zwariować"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Pasztet warzywny z migdałami
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1
Share
d8cy46n

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d8cy46n
d8cy46n
d8cy46n
d8cy46n
Więcej tematów
d8cy46n