Pasztet warzywny z migdałami

Przepyszny warzywny pasztet z dodatkiem aromatycznych przypraw i kaszy jaglanej świetnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Taki pasztet możecie przygotować na Wigilię lub inne rodzinne rodzinne spotkania. Jest naprawdę pyszny.

Pasztet warzywny z migdałamiPasztet warzywny z migdałami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 100 ml oleju z pestek winogron
  • woda
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 por
  • 1 gruby plaster selera
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki – opcjonalnie
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych – opcjonalnie
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • 4 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
  • sól i czarny pieprz

Przepis

  • Pokroić por i podsmażyć na 2 łyżkach oleju wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Przykryć pokrywką i dusić, aż por stanie się miękki.
  • Na tarce lub w robocie zetrzeć warzywa i dodać do pora, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
  • Wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Kiedy warzywa będą miękkie, przełożyć je do dużej miski, dodać kaszę jaglaną, migdały i olej. Zmielić wszystko na gładką masę.
  • Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, pod koniec dodać czarnuszkę, chwilę podprażyć i dodać do masy. Dodać płatki drożdżowe, sos sojowy, przyprawy i zioła, wymieszać.
  • Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec przez 45 minut w 200ºC. Po upieczeniu wystudzić przez noc i kroić na drugi dzień.
  • Pasztet podawać z chutneyem z mango, posypany prażonym słonecznikiem z sosem sojowym.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru