Pasztet warzywny z migdałami
Przepyszny warzywny pasztet z dodatkiem aromatycznych przypraw i kaszy jaglanej świetnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Taki pasztet możecie przygotować na Wigilię lub inne rodzinne rodzinne spotkania. Jest naprawdę pyszny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 150 g kaszy jaglanej
- 200 g zmielonych migdałów
- 100 ml oleju z pestek winogron
- woda
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 por
- 1 gruby plaster selera
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki – opcjonalnie
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych – opcjonalnie
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka nasion czarnuszki
- 4 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
- sól i czarny pieprz
- Pokroić por i podsmażyć na 2 łyżkach oleju wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Przykryć pokrywką i dusić, aż por stanie się miękki.
- Na tarce lub w robocie zetrzeć warzywa i dodać do pora, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
- Wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kiedy warzywa będą miękkie, przełożyć je do dużej miski, dodać kaszę jaglaną, migdały i olej. Zmielić wszystko na gładką masę.
- Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, pod koniec dodać czarnuszkę, chwilę podprażyć i dodać do masy. Dodać płatki drożdżowe, sos sojowy, przyprawy i zioła, wymieszać.
- Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec przez 45 minut w 200ºC. Po upieczeniu wystudzić przez noc i kroić na drugi dzień.
- Pasztet podawać z chutneyem z mango, posypany prażonym słonecznikiem z sosem sojowym.
Przepis pochodzi z książki Magdaleny i Piotra Kucharskich "Jak zdrowo jeść i nie zwariować"
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze