Trwa ładowanie...
d4eihbx

Soczewica

123
Źródło: 123

Soczewica uprawiana jest od tysiącleci. Dziś najwięcej soczewicy spożywa się na Bliskim Wschodzie i w Azji. Pożywna roślina strączkowa ma wiele odmian, a każda z nich wyróżnia się inną barwą.

Soczewica występuje w wielu kolorach. Na rynku dostępna jest czerwona, zielona, czarna, brązowa oraz żółta. W sklepach można dostać także soczewicę koralową, która ma różowy kolor i soczewicę pomarańczową. Z kolei najdroższa i najbardziej aromatyczna jest ciemnozielona francuska soczewica du Puy, która po ugotowaniu zachowuje kształt.

Od wieków stanowiła bardzo ważny składnik pożywienia w różnych częściach świata. Jedno z hinduskich przysłów brzmi: "Ryż jest dobry, ale nie można żyć bez soczewicy".

W 100 g suchych nasion czerwonej soczewicy znajdziemy aż ok. 25 g białka. Ze względu na to, jest dobrym zamiennikiem białka zwierzęcego znajdującego się mięsie. Co prawda jest to niepełnowartościowe białko, ponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów, jednak połączenie soczewicy z innymi produktami roślinnymi w jednym, np. zbożowymi może stać się pełnowartościowym posiłkiem. Co istotne, zawiera ona sporo aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć i muszą być dostarczone wraz z dietą. Ponadto nasiona soczewicy zawierają znaczącą ilość witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in.: żelaza, fosforu i magnezu.

Dodatkowo soczewica ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez cukrzyków i osoby odchudzające się. Te drugie ucieszy również fakt, że soczewica zawiera stosunkowo mało tłuszczu.
Soczewica jest nie tylko smaczna, ale też tania i bardzo prosta w przygotowaniu. W przeciwieństwie do innych warzyw strączkowych, nie wymaga wcześniejszego namaczania. W czasie gotowania wchłania całą wodę, zachowując wszystkie wartości odżywcze. Świetnie sprawdza się w daniach jednogarnkowych.
Z soczewicy można przygotować także mąkę, która może być bazą do innych produktów. Na przykład w krajach azjatyckich przygotowuje się z niej chleb.

Przepisy

d4eihbx
d4eihbx
d4eihbx
d4eihbx
d4eihbx
d4eihbx
Więcej tematów
d4eihbx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj