Zdrowy deser na kaszy jaglanej
Macie ochotę na coś słodkiego? Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz na jaglany budyń z "karmelem" daktylowym. Taki deser nie tylko jest przepyszny, ale także bardzo zdrowy.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
● 200 g kaszy jaglanej
● 250 ml mleczka kokosowego
● garść orzechów laskowych
● garść daktyli suszonych
● 2 łyżki masła orzechowego
● 2 banany
● sok z cytryny
● czekolada gorzka
● amarantus lub świeża mięta do dekoracji
Kaszę przepłukać na sicie. Przełożyć do garnka, zalać mleczkiem kokosowym, uzupełnić wodą i ugotować.
Daktyle zmiksować z masłem orzechowym (jeśli owoce są bardzo suche, to można je namoczyć).
Banany obrać i pokroić w plastry. Skropić sokiem z cytryny. Orzechy posiekać i wrzucić do wystudzonej kaszy. Nałożyć do pucharków. Na kaszy ułożyć banany, polać daktylowo-orzechowym sosem. Udekorować łezkami z kaszy jaglanej (zrobić je używając dwóch łyżek) i plasterkami bananów. Na wierzch zetrzeć trochę czekolady. Ozdobić miętą lub amarantusem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze