WAŻNE
TERAZ

Zwrot w Instytucie Pileckiego. Radziejowska i Fałkowski przywróceni

Pasztet warzywny. Przepis na pyszny dodatek do kanapek

Warzywny pasztet to doskonała alternatywa dla klasycznego mięsnego specjału. Do jego przygotowania możemy użyć niemal wszystkich warzyw. Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach i przyprawach. Warzywny pasztet powinien mieć wyrazisty smak. Wypróbujcie nasz przepis.

Pasztet warzywny. Przepis na pyszny dodatek do kanapekPasztet warzywny. Przepis na pyszny dodatek do kanapek
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 por (biała część)
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku

Przepis

  • Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w plasterki.
  • Mieszamy z 2 łyżkami oliwy i umieszczamy na blasze do pieczenia.
  • Warzywa pieczemy w 180 st. C. przez 30 minut. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i chwilę podsmażamy kumin, pora i czosnek.
  • W międzyczasie zalewamy soczewicę 3 szklankami wody, solimy ją i gotujemy soczewicę przez ok. 30 minut.
  • W połowie gotowania wrzucamy do soczewicy warzywa.
  • Soczewica będzie gotowa, gdy wyparuje z niej woda, a ziarna zmiękną.
  • Zdejmujemy garnek z gazu i lekko miksujemy (nie na jednolitą masę). Dodajemy do masy pieprz, ewentualnie dosalamy.
  • Mieszamy masę z roztrzepanymi jajkami i umieszczamy w natłuszczonej keksówce.
  • Pasztet pieczemy ok. 30 minut 180 st. C., bez termoobiegu.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru