Pasztet warzywny. Przepis na pyszny dodatek do kanapek
Warzywny pasztet to doskonała alternatywa dla klasycznego mięsnego specjału. Do jego przygotowania możemy użyć niemal wszystkich warzyw. Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach i przyprawach. Warzywny pasztet powinien mieć wyrazisty smak. Wypróbujcie nasz przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w plasterki.
- Mieszamy z 2 łyżkami oliwy i umieszczamy na blasze do pieczenia.
- Warzywa pieczemy w 180 st. C. przez 30 minut. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i chwilę podsmażamy kumin, pora i czosnek.
- W międzyczasie zalewamy soczewicę 3 szklankami wody, solimy ją i gotujemy soczewicę przez ok. 30 minut.
- W połowie gotowania wrzucamy do soczewicy warzywa.
- Soczewica będzie gotowa, gdy wyparuje z niej woda, a ziarna zmiękną.
- Zdejmujemy garnek z gazu i lekko miksujemy (nie na jednolitą masę). Dodajemy do masy pieprz, ewentualnie dosalamy.
- Mieszamy masę z roztrzepanymi jajkami i umieszczamy w natłuszczonej keksówce.
- Pasztet pieczemy ok. 30 minut 180 st. C., bez termoobiegu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze