Pasztet warzywny. Przepis na pyszny dodatek do kanapek
Przepis
Warzywny pasztet to doskonała alternatywa dla klasycznego mięsnego specjału. Do jego przygotowania możemy użyć niemal wszystkich warzyw. Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach i przyprawach. Warzywny pasztet powinien mieć wyrazisty smak. Wypróbujcie nasz przepis.
3.9
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Źródło: 123RF
Składniki
Przepis
- Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w plasterki.
- Mieszamy z 2 łyżkami oliwy i umieszczamy na blasze do pieczenia.
- Warzywa pieczemy w 180 st. C. przez 30 minut. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i chwilę podsmażamy kumin, pora i czosnek.
- W międzyczasie zalewamy soczewicę 3 szklankami wody, solimy ją i gotujemy soczewicę przez ok. 30 minut.
- W połowie gotowania wrzucamy do soczewicy warzywa.
- Soczewica będzie gotowa, gdy wyparuje z niej woda, a ziarna zmiękną.
- Zdejmujemy garnek z gazu i lekko miksujemy (nie na jednolitą masę). Dodajemy do masy pieprz, ewentualnie dosalamy.
- Mieszamy masę z roztrzepanymi jajkami i umieszczamy w natłuszczonej keksówce.
- Pasztet pieczemy ok. 30 minut 180 st. C., bez termoobiegu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Pasztet warzywny. Przepis na pyszny dodatek do kanapek
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
10
1
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.