Naleśniki jaglane. Lekkie i puszyste
Lekkie i puszyste naleśniki z nadzieniem z kaszy jaglanej to doskonały pomysł na słodkie śniadanie lub podwieczorek. dodatek soku owocowego sprawia, że ciasto naleśnikowe nabiera wspaniałego smaku. Przepis z bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 200 g wody mineralnej lekko gazowanej
- 200 g świeżego soku z winogron i jabłek
- 150 g mleka
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 100 g kaszy jaglanej
- 225 świeżego soku pomarańczowego
- 100 g mleka
- garść żurawiny suszonej
- garść jagód goji
- truskawki
Kaszę jaglaną przełożyć na sitko i przepłukać pod zimną wodą, następnie przelać wodą zagotowaną w czajniku. Do garnka wlewamy sok i podgrzewamy, wsypujemy kaszę i mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut, w czasie gotowania kaszy już nie mieszamy. Po 15 minutach zostawiamy jeszcze kaszę na chwilkę pod przykryciem, ale już nie na gazie. Studzimy. Kaszę miksujemy blenderem z 100 g mleka, dodajemy żurawinę i jagody goji, w razie potrzeby możemy dosłodzić jeszcze do smaku ksylitolem (cukrem brzozowym) lub miodem.
Przygotowujemy naleśniki - do miski lub blendera wrzucamy jajka, sok z winogron i jabłek, mleko i miksujemy. Dodajemy mąkę, szczyptę soli i olej kokosowy i ponownie miksujemy. Smażymy naleśniki na złoty kolor z dwóch stron. Na każdy naleśnik nakładamy porcję kaszy i zawijamy, ja podałam jeszcze z truskawkami.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze