Trwa ładowanie...
d1wyplw
d1wyplw

Wegetariański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Przepis

Pyszny wegetariański pasztet można przygotować z fasoli, ciecierzycy, soczewicy, cukinii, marchewki, batatów, selera, szparagów, dyni, buraków itd. Smak warto też wzbogacić grzybami, orzechami, żurawiną albo suszonymi pomidorami. To doskonała alternatywa dla mięsnych pasztetów - równie smaczna, a przy okazji zdrowa.

3.9
(21 głosów)
Oceń:
d1wyplw
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
Okazja:
Wegetariański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej
Fotolia
Składniki
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 300 gram pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra, curry, liść laurowy
Przepis

Soczewicę zalewamy dwoma szklankami wody, solimy (możemy dodać listek laurowy, który potem należy usunąć). Gotujemy do momentu, kiedy soczewica zmięknie i wchłonie całą wodę. Jaglankę zalewamy szklanką wody i gotujemy. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i pieczarki.

Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy przyprawy do smaku i zostawiamy do ostygnięcia. Do całości dodajemy dwa roztrzepane jajka i całość przekładamy do natłuszczonej foremki. Pasztet pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Wyjmujemy z formy dopiero po wystudzeniu. W przeciwnym wypadku może nam się rozpaść.

Przepis dodał użytkownik Karolina82

Wegetariański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d1wyplw
d1wyplw
d1wyplw
d1wyplw
d1wyplw
d1wyplw