Wegetariański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej
Pyszny pasztet można przygotować z fasoli, ciecierzycy, soczewicy, cukinii, marchewki, batatów, selera, szparagów, dyni, buraków itd. Smak warto też wzbogacić grzybami, orzechami, żurawiną albo suszonymi pomidorami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Soczewicę zalewamy dwoma szklankami wody, solimy (możemy dodać listek laurowy, który potem należy usunąć). Gotujemy do momentu, kiedy soczewica zmięknie i wchłonie całą wodę. Jaglankę zalewamy szklanką wody i gotujemy. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i pieczarki.
Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy przyprawy do smaku i zostawiamy do ostygnięcia. Do całości dodajemy dwa roztrzepane jajka i całość przekładamy do natłuszczonej foremki. Pasztet pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepis dodał użytkownik Karolina82
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |