Trwa ładowanie...
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp

Wegetariański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Przepis

Pyszny pasztet można przygotować z fasoli, ciecierzycy, soczewicy, cukinii, marchewki, batatów, selera, szparagów, dyni, buraków itd. Smak warto też wzbogacić grzybami, orzechami, żurawiną albo suszonymi pomidorami.

Trwa ładowanie...
ycipk-v9kysp
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
Okazja:
Wegetariański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej
Fotolia
Składniki
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 300 gram pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra, curry, liść laurowy
Przepis

Soczewicę zalewamy dwoma szklankami wody, solimy (możemy dodać listek laurowy, który potem należy usunąć). Gotujemy do momentu, kiedy soczewica zmięknie i wchłonie całą wodę. Jaglankę zalewamy szklanką wody i gotujemy. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i pieczarki.

Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy przyprawy do smaku i zostawiamy do ostygnięcia. Do całości dodajemy dwa roztrzepane jajka i całość przekładamy do natłuszczonej foremki. Pasztet pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Przepis dodał użytkownik Karolina82

ycipk-v9kysp
Wegetariański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp