Trwa ładowanie...
d3tk3g2
16-12-2019 14:03

Drożdżowe wianuszki nadziane kiszoną kapustą z kurkami

Przepis

Niezwykle efektowne bułeczki nadziane kiszoną kapustą. Będą doskonale komponować się z wigilijnym czerwonym barszczem. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

d3tk3g2
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Rodzaj diety:
Okazja:
Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki

Farsz:

  • 2 cebule dymki,
  • 250 rozdrobnionych kurek (poza sezonem mrożone),
  • 300 g delikatnie odciśniętej kiszonej kapusty,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 duża łyżka masła,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminku,
  • sok z cytryny do skropienia (1/2 łyżeczki).

Ciasto:

  • ok. 450 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków typ 550,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1/2 płaska łyżeczka cukru,
  • 2 jaja,
  • 1 kopiasta łyżka miękkiego masła,
  • 1 mała łyżeczka soli,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • mąka do podsypania.

Ponadto:

  • jajko do posmarowania ciasta,
  • mielony kminek,
  • pieprz czarny świeżo mielony.
Przepis

Kapustę delikatnie odciskamy i drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewany olej, masło, szklimy cebulkę. Dodajemy kapustę, podsmażamy 3 min. Dodajemy kurki, kminek, doprawiamy solą i pieprzem, całość smażymy na wolnym ogniu ok. 10 min, woda powinna całkowicie odparować. Skrapiamy cytryną do smaku i pozostawiamy do przestygnięcia.

Ciasto: drożdże mieszamy z wodą, 200 g mąką, cukrem i koperkiem. Pozostawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy, sól, masło, jajka i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy, a następnie wyrabiamy delikatne, elastyczne ciasto.
Rada: ilość mąki zależy od wielkości jajek.

Ciasto wałkujemy na duży prostokąt ok. 40/30 cm, przecinamy po długości na następnie na 4 części po szerokości. Na środek każdego prostokąta nakładamy pasek farszu, wszystkie boki spłaszczamy za pomocą widelca i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Delikatnie zwijamy ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego boku.

Taką roladkę przekładamy na blachę od piekarnika (stroną łączenia ciasta do dołu) wyłożoną papierem do pieczenia i podsypaną mąką. Końce ciasta łączymy ze sobą tworząc tzw. wieniec, delikatnie spłaszczamy i wierzch nacinamy nożem. Pozostawiamy na ok. 20 min. do wyrośnięcia.Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, oprószamy kminkiem, pieprzem. Pieczemy w 185 st. C na niższym poziomie, ok. 20 min.

Drożdżowe wianuszki nadziane kiszoną kapustą z kurkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tk3g2
d3tk3g2
d3tk3g2
d3tk3g2
Więcej tematów
d3tk3g2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj