Trwa ładowanie...
d2y2uoy
19-09-2017 18:12

Grzybowy proszek bez chemii i konserwantów. Wyjątkowy przysmak do spiżarni

Przepis

Smak grzybów to jeden z klasyków w polskiej kuchni. Grzybowy bulion, sos czy farsz wzbogaci niejedno danie. Aby zachować smak tych darów lasu, chętnie je suszymy i przechowujemy z myślą o świątecznym bigosie czy zapiekankach. Aby zmniejszyć nieco ich objętość i zapewnić sobie naturalny proszek, który podkręci grzybowe propozycje, suszone grzyby wystarczy drobno zemleć. Gotuje się o wiele szybciej niż suszone grzyby, więc świetnie sprawdzi się do potraw na szybko.

d2y2uoy
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • świeże grzyby leśne (mogą to być trzonki, wykrojone skrawki)
  • opcjonalnie wcześniej ususzone grzyby, które zmielimy z pozostałymi
Przepis

Grzyby kroimy na drobniejsze cząstki a następnie suszymy w suszarce - muszą być mocno wysuszone, aby po zmieleniu nie znalazła się w mieszance wilgoć. Następnie przekładamy do blendera o dużej mocy i mielimy na drobny proszek. Uwaga! Młynek do kawy nie będzie dobrym pomysłem, bo grzyby przejdą jej zapachem. Gotowy grzybowy proszek przechowujemy w szczelnych słoikach, najlepiej w miejscu, gdzie nie operują mocne promienie słoneczne.

Grzybowy proszek bez chemii i konserwantów. Wyjątkowy przysmak do spiżarni
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

17
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y2uoy
d2y2uoy
d2y2uoy
d2y2uoy
Więcej tematów
d2y2uoy