Grzybowy proszek bez chemii i konserwantów. Wyjątkowy przysmak do spiżarni
Smak grzybów to jeden z klasyków w polskiej kuchni. Grzybowy bulion, sos czy farsz wzbogaci niejedno danie. Aby zachować smak tych darów lasu, chętnie je suszymy i przechowujemy z myślą o świątecznym bigosie czy zapiekankach. Aby zmniejszyć nieco ich objętość i zapewnić sobie naturalny proszek, który podkręci grzybowe propozycje, suszone grzyby wystarczy drobno zemleć. Gotuje się o wiele szybciej niż suszone grzyby, więc świetnie sprawdzi się do potraw na szybko.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- świeże grzyby leśne (mogą to być trzonki, wykrojone skrawki)
- opcjonalnie wcześniej ususzone grzyby, które zmielimy z pozostałymi
Grzyby kroimy na drobniejsze cząstki a następnie suszymy w suszarce - muszą być mocno wysuszone, aby po zmieleniu nie znalazła się w mieszance wilgoć. Następnie przekładamy do blendera o dużej mocy i mielimy na drobny proszek. Uwaga! Młynek do kawy nie będzie dobrym pomysłem, bo grzyby przejdą jej zapachem. Gotowy grzybowy proszek przechowujemy w szczelnych słoikach, najlepiej w miejscu, gdzie nie operują mocne promienie słoneczne.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze