Trwa ładowanie...
d2e33ed
d2e33ed

Wegetariański talerz z sosem musztardowo-miodowym. Pycha!

Przepis

Talerz wypełniony pysznymi i zdrowymi składnikami. Czerwona soczewica, batat, awokado, jajko, szpinak. Kropką nad i jest aromatyczny sos miodowo-musztardowy. Więcej sprawdzonych przepisów znajdziecie na blogu "Kuchennymi Drzwiami".

3.0
(3 głosy)
Oceń:
d2e33ed
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Rodzaj diety:
Kuchennymi Drzwiami
Składniki

Sos musztardowo-miodowy:

  • 3 łyżki gruboziarnistej musztardy (najlepsza Dijon)
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól do smaku

Wegetariański talerz:

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 mały batat
  • 1 garść szpinaku baby
  • 1 awokado
  • 1 szczęśliwe jajo
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól wędzona i świeżo mielony pieprz
Przepis

Do kielicha blendera wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, miód i szczyptę soli. Miksujemy, aby składniki się połączyły. Doprawiamy ewentualnie solą. Przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy.

Soczewicę płuczemy, odsączamy na sicie i gotujemy na parze do miękkości – 15 minut. Batata obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i gotujemy na parze al dente – 10 minut. Szpinak płuczemy i odsączamy na sicie. Jajko smażymy na oliwie. Awokado obieramy ze skóry. Na talerzu układamy soczewicę, bataty, szpinak, awokado i jajo. Skrapiamy sokiem z limonki, polewamy sosem, posypujemy solą i pieprzem.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Wegetariański talerz z sosem musztardowo-miodowym. Pycha!
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
1
Share
d2e33ed
d2e33ed
d2e33ed

d2e33ed
d2e33ed
d2e33ed