Wegetariański talerz z sosem musztardowo-miodowym. Pycha!
Talerz wypełniony pysznymi i zdrowymi składnikami. Czerwona soczewica, batat, awokado, jajko, szpinak. Kropką nad i jest aromatyczny sos miodowo-musztardowy. Więcej sprawdzonych przepisów znajdziecie na blogu "Kuchennymi Drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: |
Sos musztardowo-miodowy:
- 3 łyżki gruboziarnistej musztardy (najlepsza Dijon)
- 2 łyżki miodu akacjowego
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- sól do smaku
Wegetariański talerz:
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 mały batat
- 1 garść szpinaku baby
- 1 awokado
- 1 szczęśliwe jajo
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka soku z limonki
- sól wędzona i świeżo mielony pieprz
Do kielicha blendera wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, miód i szczyptę soli. Miksujemy, aby składniki się połączyły. Doprawiamy ewentualnie solą. Przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy.
Soczewicę płuczemy, odsączamy na sicie i gotujemy na parze do miękkości – 15 minut. Batata obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i gotujemy na parze al dente – 10 minut. Szpinak płuczemy i odsączamy na sicie. Jajko smażymy na oliwie. Awokado obieramy ze skóry. Na talerzu układamy soczewicę, bataty, szpinak, awokado i jajo. Skrapiamy sokiem z limonki, polewamy sosem, posypujemy solą i pieprzem.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze