Kuchnia Górali. Kluski z ziemniaków z bryndzą
Kluseczki mogą stanowić osobne danie lub być smacznym dodatkiem do pieczonego mięsa, kotletów, sosów czy zup. Przyrządza się je z ciasta ziemniaczanego i podaje z tradycyjną podhalańską bryndzą. Niebo w gębie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 5 średnich ziemniaków
- 1 l wody
- 4 łyżki bryndzy
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta mąki
- sól do smaku
Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce, wycisnąć. Krochmal zostawić, wodę wylać. Do odciśniętych ziemniaków dodać sól, szczyptę mąki oraz krochmal, który osiadł z ziemniaków. Na wrzącą osoloną wodę wrzucać kuleczki z masy ziemniaczanej. Pod koniec gotowania dodać do wody resztę krochmalu dla zagęszczenia. Ugotowane kluseczki wykładać bezpośrednio do miseczek (nie odcedzać) i podawać z bryndzą ze śmietaną.
Przepis pochodzi z książki Magdy Grzebyk "Cudne manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze