Trwa ładowanie...
d4anc6f
d4anc6f

Kuchnia Górali. Kluski z ziemniaków z bryndzą

Przepis

Kluseczki mogą stanowić osobne danie lub być smacznym dodatkiem do pieczonego mięsa, kotletów, sosów czy zup. Przyrządza się je z ciasta ziemniaczanego i podaje z tradycyjną podhalańską bryndzą. Niebo w gębie!

3.0
(1 głos)
Oceń:
d4anc6f
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Kuchnia Górali. Kluski z ziemniaków z bryndzą
"Cudne manowce"
Kuchnia Górali. Kluski z ziemniaków z bryndzą
Składniki
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 l wody
  • 4 łyżki bryndzy
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta mąki
  • sól do smaku
Przepis

Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce, wycisnąć. Krochmal zostawić, wodę wylać. Do odciśniętych ziemniaków dodać sól, szczyptę mąki oraz krochmal, który osiadł z ziemniaków. Na wrzącą osoloną wodę wrzucać kuleczki z masy ziemniaczanej. Pod koniec gotowania dodać do wody resztę krochmalu dla zagęszczenia. Ugotowane kluseczki wykładać bezpośrednio do miseczek (nie odcedzać) i podawać z bryndzą ze śmietaną.

Przepis pochodzi z książki Magdy Grzebyk "Cudne manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze"

Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kuchnia Górali. Kluski z ziemniaków z bryndzą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d4anc6f
d4anc6f
d4anc6f

d4anc6f
d4anc6f
d4anc6f