Dieta wegetariańska
Całkowite zrezygnowanie z mięsa to dla niektórych zwykła fanaberia. A prawda jest taka, że dieta wegetariańska może być nawet zdrowsza niż dieta bogata w produkty zwierzęce. Jednak musi być ona przemyślana – inaczej może przynieść więcej szkód w naszym organizmie.
Wegetarianizm to świadome odrzucanie produktów zwierzęcych w swojej diecie. Czasami pobudkami są czynniki zdrowotne, ale często wegetarianie kierują się względami etycznymi, moralnymi, a nawet religijnymi jak w przypadku buddystów.
Są różne odmiany wegetarianizmu, z których jedne są bardziej, a inne mniej restrykcyjne. W najpopularniejszej odmianie, czyli laktoowowegetarianizmie, dopuszczalne są niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak nabiał czy miód.
Należy jednak pamiętać, że samo usunięcie mięsa ze swojej diety, nie czyni jej automatycznie zdrowszym. Możemy bowiem nie jeść kotletów schabowych, ale jeśli zastąpimy je smażonymi frytkami, chipsami i paluszkami, to uzyskany efekt zdrowotny nie będzie zachwycający.
Dlatego wielu wegetarian razem z dietą zmienia również inne aspekty swojego życia. Często spotkać można się w większą aktywnością fizyczną, jednak tutaj odzywają się przeciwnicy wegetarianizmu. Podnoszą oni argument, iż przy wysiłku fizycznym potrzebna jest większa ilość białka, a białko roślinne nie jest tak łatwo przyswajalne jak białko zwierzęce.
Rozwiązaniem jest spożywanie jajek. Białko zawarte w jajkach ma w sobie wszystkie aminokwasy, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Najlepiej jest w ogóle urozmaicać i łączyć poszczególne produkty, aby dostarczyć jak najwięcej różnorodnych składników odżywczych. Najprościej połączyć produkty zbożowe z jajkami, mlekiem, serem lub roślinami strączkowymi.
Innym argumentem przeciwników wegetarianizmu są niedobory żelaza i witaminy B12 w diecie bezmięsnej. Rośliny również zawierają w sobie żelazo, ale jest to tzw. żelazo niehemowe i jest ono gorzej przyswajalne niż żelazo hemowe (zwierzęce). Jedynym rozwiązaniem jest spożywanie produktów roślinnych z żelazem w większej ilości. Warto też dodać więcej warzyw i owoców, ponieważ zawierają one witaminę C, która ułatwia przyswajanie żelaza.
Natomiast witamina B12 występuje właściwie tylko w mięsie zwierzęcym. Wegetarianie powinni więc sięgnąć po produkty wzbogacane o tę witaminę, np. o napoje sojowe. Jeśli więc dieta wegetariańska jest ułożona racjonalnie, może zminimalizować ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość czy cukrzyca.