Trwa ładowanie...
d3edq5p
d3edq5p

Sałatka z jabłkiem, kiełkami i parmezanem

Przepis

Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami" proponuje lekką i pełną kolorów sałatkę z parmezanem. Role główną gra jabłko grójeckie - nasza narodowa duma. jabłka grójeckie są rumiane i lekko kwaskowate.

2.0
(4 głosy)
Oceń:
d3edq5p
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Sałatka z jabłkiem, kiełkami i parmezanem
123RF
Składniki
  • 1 jabłko grójeckie
  • 1 sałata rzymska mini
  • 2 liście radicchio
  • 2 łyżki kiełków rzodkiewki
  • tarty parmezan

Sos:

  • 1 łyżka oleju z orzechów arachidowych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
Przepis

Liście sałat odrywamy od główki i myjemy na sicie. Parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowujemy sos – do naczynia wlewamy olej, sok z cytryny, miód i musztardę. Mieszamy aby powstała jednolity sos. Doprawiamy solą i pieprzem i znowu mieszamy. Odstawiamy. Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy na grube plastry. Na talerzu układamy liście sałat, jabłko, kiełki. Polewamy sosem i posypujemy parmezanem.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

d3edq5p
Sałatka z jabłkiem, kiełkami i parmezanem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
9
Share
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p