Sałatka z jabłkiem, kiełkami i parmezanem
Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami" proponuje lekką i pełną kolorów sałatkę z parmezanem. Role główną gra jabłko grójeckie - nasza narodowa duma. jabłka grójeckie są rumiane i lekko kwaskowate.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- 1 jabłko grójeckie
- 1 sałata rzymska mini
- 2 liście radicchio
- 2 łyżki kiełków rzodkiewki
- tarty parmezan
Sos:
- 1 łyżka oleju z orzechów arachidowych
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Liście sałat odrywamy od główki i myjemy na sicie. Parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowujemy sos – do naczynia wlewamy olej, sok z cytryny, miód i musztardę. Mieszamy aby powstała jednolity sos. Doprawiamy solą i pieprzem i znowu mieszamy. Odstawiamy. Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy na grube plastry. Na talerzu układamy liście sałat, jabłko, kiełki. Polewamy sosem i posypujemy parmezanem.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze