Trwa ładowanie...
d3t7axm

Grzyby

Shutterstock
Źródło: Shutterstock

Grzyby nazywane są często "mięsem lasu". Są bardzo aromatyczne, nadają się do suszenia, pieczenia i smażenia, a potrawy, które się z nich przyrządza, zachwycają oryginalnym smakiem.
Jesień to czas, kiedy grzyby powinny królować w naszych kuchniach. Są wtedy świeże, pachnące i aromatyczne. Świetnie nadają się do przyrządzania sosów, zup i dań głównych. To także gratka dla wszystkich tych, którzy lubią wstawać o świcie, by iść do lasu i do wiklinowego kosza nazbierać prawdziwków, kozaków czy maślaków. Pamiętajmy jednak o tym, że jeśli nie jesteśmy wprawionymi grzybiarzami, powinniśmy za każdym razem upewnić się, że nasze naturalne zdobycze nie są trujące.

Grzyby – wartości odżywcze
Wartości odżywcze grzybów są wciąż tematem spornym. Jedni dietetycy sugerują, że poza oryginalnym smakiem nie mają zbyt wiele do zaoferowania, inni naukowcy twierdzą, że ich spożywanie może przynieść naszemu organizmowi coś znacznie więcej niż przyjemność z ich jedzenia.

Badania wykazują, że grzyby są źródłem witamin A, B1, B2 i C. Ponadto ich jedzenie dostarczy naszemu organizmowi białka. Niestety naukowcy wciąż nie są pewni, czy będzie ono w pełni strawione przez nasz układ pokarmowy.

Nie oznacza to jednak, że grzybów nie powinniśmy w ogóle jeść. Z pewnością powinny po nie sięgać osoby na diecie odchudzającej. Dzięki temu, że grzyby składają się głównie z wody, ich wartość kaloryczna jest niska, a zawartość tłuszczu wynosi około 0,4-0,9 proc.

Grzyby – przygotowanie
Grzybów nie trzeba obierać, należy je za to bardzo dokładnie umyć. Ze względu na to, że rosną nisko przy ziemi, często znajdziemy w nich dużą ilość piasku czy ściółki leśnej. Wyjątek stanowi przygotowywani grzybów do suszenia. Wtedy nie powinniśmy ich moczyć. Jeśli chcemy zamrozić nasze grzyby, powinniśmy je najpierw poddusić, a jeśli zależy nam na ich zamarynowaniu – odetnijmy nóżki.

Grzyby – podanie, przepisy, potrawy
Z grzybów można wyczarować naprawdę wiele aromatycznych potraw. Klasyczna zupa grzybowa z łazankami, gęsty sos grzybowy, jajecznica z kurkami – to tylko najbardziej klasyczne potrawy.
Co ciekawe, grzyby mogą w bardzo smaczny sposób zastąpić mięso. Wegetarianie już od dawna używają tej sztuczki do smażenia kotletów a’la schabowe. Do takiego „oszustwa” świetnie nadadzą się np. boczniaki.

Jeśli chcemy jednak mieć na naszym talerzu kawałek schabu, podajmy go z grzybami marynowanymi – takie połączenie będzie bardzo proste i smaczne. Do pieczonego indyka możemy dodać podgrzybki lub pieczarki.

Przepisy

d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
Więcej tematów
d3t7axm

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj