Pasztet ze smakowitymi dodatkami. Kremowy i wyrazisty

Dobrze doprawiony domowy pasztet z dodatkiem konserwowych ogórków idealnie sprawdzi się na kanapki. "Pasztet zwykle robimy z gotowanego mielonego mięsa. Ten jest nieco inny, ponieważ robimy go z mięsa surowego. Najlepiej smakuje kiedy postoi całą noc w lodówce. Dobrze schłodzony nabiera walorów smakowych i świetnie się kroi" - zachęca autorka bloga "Gotuj ze mną".

Pasztet ze smakowitymi dodatkamiPasztet ze smakowitymi dodatkami
Alina Jasińska

Składniki

  • 300 g zmielonej piersi z indyka
  • 300 g drobno pokrojonej drobiowej wątróbki
  • 250 g zmielonej słoniny
  • 5 jajek
  • pierś kurczaka pokrojona w kostkę
  • 2 kromki chleba tostowego namoczonego w wodzie
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ogórki konserwowe
  • 100 g wędzonego boczku w plastrach
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przepis

Mięso, słoninę, wątróbkę, jajka i odciśnięty chleb wymieszać. Doprawić przyprawami do smaku. Piersi kurczaka usmażyć na oleju na złoty kolor. Pokroić w paski, ogórki w kostkę. Na dnie podłużnej foremki ułożyć plastry boczku, na to wykładamy jedną część mięsa (tyle, aby starczyło jeszcze na 2 warstwy).

Przepis

Następnie układamy paski kurczaka i ogórki. Przykrywamy mięsem, następnie kurczak i ogórki. Na wierzchu mięso, wygładzamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 1 godz. Wystawiamy, studzimy i na całą noc wkładamy do lodówki. Kroimy w plastry, podajemy z pieczywem.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥