Pasztet ze smakowitymi dodatkami. Kremowy i wyrazisty
Dobrze doprawiony domowy pasztet z dodatkiem konserwowych ogórków idealnie sprawdzi się na kanapki. "Pasztet zwykle robimy z gotowanego mielonego mięsa. Ten jest nieco inny, ponieważ robimy go z mięsa surowego. Najlepiej smakuje kiedy postoi całą noc w lodówce. Dobrze schłodzony nabiera walorów smakowych i świetnie się kroi" - zachęca autorka bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 300 g zmielonej piersi z indyka
- 300 g drobno pokrojonej drobiowej wątróbki
- 250 g zmielonej słoniny
- 5 jajek
- pierś kurczaka pokrojona w kostkę
- 2 kromki chleba tostowego namoczonego w wodzie
- 2 łyżki oleju
- 3 ogórki konserwowe
- 100 g wędzonego boczku w plastrach
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Mięso, słoninę, wątróbkę, jajka i odciśnięty chleb wymieszać. Doprawić przyprawami do smaku. Piersi kurczaka usmażyć na oleju na złoty kolor. Pokroić w paski, ogórki w kostkę. Na dnie podłużnej foremki ułożyć plastry boczku, na to wykładamy jedną część mięsa (tyle, aby starczyło jeszcze na 2 warstwy).
Następnie układamy paski kurczaka i ogórki. Przykrywamy mięsem, następnie kurczak i ogórki. Na wierzchu mięso, wygładzamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 1 godz. Wystawiamy, studzimy i na całą noc wkładamy do lodówki. Kroimy w plastry, podajemy z pieczywem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze