Trwa ładowanie...
d1jlnx0
d1jlnx0

Karp w sosie cebulowym

Przepis

Ewa Wachowicz zdradziła nam swój przepis na karpia. Tak przygotowana ryba jest bardzo delikatna, a jednocześnie wyrazista w smaku. Polecamy na Wigilię.

2.1
(32 głosy)
Oceń:
d1jlnx0
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
Karp w sosie cebulowym
Archiwum prywatne
Składniki

● 1 kg karpi dzwonko
● 1 kg cebuli
● woda do gotowania
● sól
● pieprz
● 1 łyżeczka domowej mieszanki przypraw
● pieczywo pszenne
● świeży tymianek

Przepis

Dzwonka karpia posolić i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Cebulę pokroić w talarki, przełożyć do szerokiego garnka, dodać domową mieszankę przypraw i gotować do miękkości w niewielkiej ilości wody.

Na gotującą się cebulę kłaść zamarynowane w soli dzwonka karpia i gotować z obu stron na słabym ogniu (łącznie przez około 20 minut).

Ugotowaną rybę delikatnie przełożyć na półmisek. Cebulę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować, zalać dzwonka. Wystudzić, schować do lodówki. Wyjąć mniej więcej godzinę przed podaniem. Można udekorować świeżym tymiankiem.

Karp w cebulowym sosie wyśmienicie smakuje z pieczywem pszennym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1jlnx0
Karp w sosie cebulowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

60
286
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0