Zupa grzybowa Ewy Wachowicz. Podaj zamiast barszczu
Aromatyczna zupa grzybowa to, obok czerwonego barszczu na zakwasie, obowiązkowa pozycja wigilijnego menu. Ewa Wachowicz dzieli się swoim przepisem na esencjonalny wywar z suszonych prawdziwków. Zupę możemy podać w towarzystwie ziemniaków.
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 50 g podgrzybków lub prawdziwków suszonych
- włoszczyzna jak do rosołu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 250 ml zakwasu na żur
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- masło do smażenia
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Przepis
Grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i zostawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia ugotować wywar na włoszczyźnie, przy czym bez kapusty, bowiem smakowo nie komponuje się z tą zupą. Przyprawić zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotowy bulion przecedzić.
Przepis
Namoczone podgrzybki wyłowić i przełożyć na sito – bardzo delikatnie, by zanadto nie zmącić wody (cały piasek oraz igliwie powinny zostać na dnie). Grzyby przydadzą się do uszek, grzybowa woda potrzebna jest od razu – należy wlać ją do klarownego rosołu, bacząc przy tym, by wszelkie "zanieczyszczenia" nie wpadły do zupy. Przykryć i doprowadzić do wrzenia.
Przepis
Pod koniec gotowania dodać zakwas na żur oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zakwasu nie mieszać – wlać jedynie sam płyn, osad zostawiając na dnie.
Przepis
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić drobno posiekaną cebulę i usmażyć na złoty kolor. To bardzo ważne – cebula powinna być mocno rumiana, nawet lekko przypalona, ponieważ to właśnie ona decyduje o ostatecznym smaku całej potrawy.
Przepis
Podawać z ugotowanymi osobno ziemniakami. Okrasić złocistą cebulką. Udekorować natką pietruszki. Aby podkreślić grzybowy charakter, można dorzucić trochę drobno posiekanych podgrzybków.