WAŻNE
TERAZ

Zwrot w Instytucie Pileckiego. Radziejowska i Fałkowski przywróceni

Zupa grzybowa Ewy Wachowicz. Podaj zamiast barszczu

Aromatyczna zupa grzybowa to, obok czerwonego barszczu na zakwasie, obowiązkowa pozycja wigilijnego menu. Ewa Wachowicz dzieli się swoim przepisem na esencjonalny wywar z suszonych prawdziwków. Zupę możemy podać w towarzystwie ziemniaków.

fot. Grzegorz Kozakiewiczfot. Grzegorz Kozakiewicz
Ewa Wachowicz

Składniki

  • 50 g podgrzybków lub prawdziwków suszonych
  • włoszczyzna jak do rosołu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 250 ml zakwasu na żur
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • masło do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Przepis

Grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i zostawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia ugotować wywar na włoszczyźnie, przy czym bez kapusty, bowiem smakowo nie komponuje się z tą zupą. Przyprawić zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotowy bulion przecedzić.

Przepis

Namoczone podgrzybki wyłowić i przełożyć na sito – bardzo delikatnie, by zanadto nie zmącić wody (cały piasek oraz igliwie powinny zostać na dnie). Grzyby przydadzą się do uszek, grzybowa woda potrzebna jest od razu – należy wlać ją do klarownego rosołu, bacząc przy tym, by wszelkie "zanieczyszczenia" nie wpadły do zupy. Przykryć i doprowadzić do wrzenia.

Przepis

Pod koniec gotowania dodać zakwas na żur oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zakwasu nie mieszać – wlać jedynie sam płyn, osad zostawiając na dnie.

Przepis

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić drobno posiekaną cebulę i usmażyć na złoty kolor. To bardzo ważne – cebula powinna być mocno rumiana, nawet lekko przypalona, ponieważ to właśnie ona decyduje o ostatecznym smaku całej potrawy.

Przepis

Podawać z ugotowanymi osobno ziemniakami. Okrasić złocistą cebulką. Udekorować natką pietruszki. Aby podkreślić grzybowy charakter, można dorzucić trochę drobno posiekanych podgrzybków.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru