Zupa grzybowa Ewy Wachowicz. Podaj zamiast barszczu
Aromatyczna zupa grzybowa to, obok czerwonego barszczu na zakwasie, obowiązkowa pozycja wigilijnego menu. Ewa Wachowicz dzieli się swoim przepisem na esencjonalny wywar z suszonych prawdziwków. Zupę możemy podać w towarzystwie ziemniaków.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 50 g podgrzybków lub prawdziwków suszonych
- włoszczyzna jak do rosołu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 250 ml zakwasu na żur
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- masło do smażenia
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i zostawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia ugotować wywar na włoszczyźnie, przy czym bez kapusty, bowiem smakowo nie komponuje się z tą zupą. Przyprawić zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotowy bulion przecedzić.
Namoczone podgrzybki wyłowić i przełożyć na sito – bardzo delikatnie, by zanadto nie zmącić wody (cały piasek oraz igliwie powinny zostać na dnie). Grzyby przydadzą się do uszek, grzybowa woda potrzebna jest od razu – należy wlać ją do klarownego rosołu, bacząc przy tym, by wszelkie "zanieczyszczenia" nie wpadły do zupy. Przykryć i doprowadzić do wrzenia.
Pod koniec gotowania dodać zakwas na żur oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zakwasu nie mieszać – wlać jedynie sam płyn, osad zostawiając na dnie.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić drobno posiekaną cebulę i usmażyć na złoty kolor. To bardzo ważne – cebula powinna być mocno rumiana, nawet lekko przypalona, ponieważ to właśnie ona decyduje o ostatecznym smaku całej potrawy.
Podawać z ugotowanymi osobno ziemniakami. Okrasić złocistą cebulką. Udekorować natką pietruszki. Aby podkreślić grzybowy charakter, można dorzucić trochę drobno posiekanych podgrzybków.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze