Trwa ładowanie...
d1cx86t
d1cx86t

Soczewica z pomidorami. Gulasz z hiszpańskim akcentem

Przepis

Rozgrzewający sos pomidorowy z dodatkiem kiełbasy chorizo i ostrej papryczki to doskonała propozycja na chłodne dni. Szybkie i proste do przygotowania danie.

4.3
(9 głosów)
Oceń:
d1cx86t
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Składniki

• 300 g soczewicy
• 200 g chorizo lub innej pikantnej kiełbasy
• 4 duże pomidory
• sól
• oliwa extra virgin
• 1 łyżeczka ksylitolu
• 1 szalotka
• suszone peperoncino
• 2 ząbki czosnku

Przepis

Szalotkę, czosnek i 3½ pomidora kroimy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dodajemy szczyptę soli, ksylitol i peperoncino. Dusimy pod przykryciem przez ok. 20 min. ⅓ sosu miksujemy i ponownie wlewamy na patelnię. Na drugiej patelni podsmażamy drobno pokrojoną kiełbasę na 3–4 łyżkach oliwy. W międzyczasie soczewicę gotujemy al dente. Kiełbasę mieszamy z sosem. Nakładamy na talerz ugotowaną soczewicę, polewamy ją sosem i przybieramy pozostałym świeżym pomidorem pokrojonym w cienkie plastry.

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Pająk "Shopping IQ. Co kupować, by jeść zdrowo"

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Soczewica z pomidorami. Gulasz z hiszpańskim akcentem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
11
Share
d1cx86t
d1cx86t
d1cx86t

d1cx86t
d1cx86t
d1cx86t