Soczewica z pomidorami. Gulasz z hiszpańskim akcentem
Rozgrzewający sos pomidorowy z dodatkiem kiełbasy chorizo i ostrej papryczki to doskonała propozycja na chłodne dni. Szybkie i proste do przygotowania danie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
• 300 g soczewicy
• 200 g chorizo lub innej pikantnej kiełbasy
• 4 duże pomidory
• sól
• oliwa extra virgin
• 1 łyżeczka ksylitolu
• 1 szalotka
• suszone peperoncino
• 2 ząbki czosnku
Szalotkę, czosnek i 3½ pomidora kroimy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dodajemy szczyptę soli, ksylitol i peperoncino. Dusimy pod przykryciem przez ok. 20 min. ⅓ sosu miksujemy i ponownie wlewamy na patelnię. Na drugiej patelni podsmażamy drobno pokrojoną kiełbasę na 3–4 łyżkach oliwy. W międzyczasie soczewicę gotujemy al dente. Kiełbasę mieszamy z sosem. Nakładamy na talerz ugotowaną soczewicę, polewamy ją sosem i przybieramy pozostałym świeżym pomidorem pokrojonym w cienkie plastry.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Pająk "Shopping IQ. Co kupować, by jeść zdrowo"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze