Pasztet świąteczny
Przygotowanie pasztetu świątecznego w domu to prawdziwa sztuka, jednak warto zadać sobie nieco trudu, ponieważ smak wszystko nam wynagrodzi. Domowy pasztet smakuje o niebo lepiej niż wersje sklepowe.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Mięso z kilkoma ziarnami ziela angielskiego, czarnego pieprzu i warzywami gotować na wolnym ogniu do miękkości w niewielkiej ilości wody (mięso można wcześniej pokroić na mniejsze kawałki).
Watróbkę sparzyć we wrzątku przez około 5 minut. Mieso wystudzić i kilakrotnie wraz z wątróbką i warzywami zmielić w maszynce do mięsa.Następnie dodać zółtka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz do smaku.
Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą mięsną. Blachę wymarować tłuszczem, na dnie poukładać plasterki słoniny. Piekarnik nagrzać do 2 stopni i piec około 1,5 godz.
Przepis dodał użytkownik vollard
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze