Trwa ładowanie...
d2qt8iq
d2qt8iq

Pasztet świąteczny

Przepis

Przygotowanie pasztetu świątecznego w domu to prawdziwa sztuka, jednak warto zadać sobie nieco trudu, ponieważ smak wszystko nam wynagrodzi. Domowy pasztet smakuje o niebo lepiej niż wersje sklepowe.

4.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Pasztet świąteczny
123
Składniki
  • 0,5 kg wieprzowiny (łopatka,szynka)
  • 0,5 kg wołowiny
  • 0,5 kg drobiu
  • 0,3 kg surowego boczku
  • 2 kajzerki
  • 10 dag wątróbki drobiowej
  • 3 jajka
  • pieprz czarny ziarnisty
  • gałka muszkatołowa
  • klika plasterków słoniny
  • pęczek włoszczyzny
  • 3 cebule obrane i pokrokjone w ćwiartki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
Przepis

Mięso z kilkoma ziarnami ziela angielskiego, czarnego pieprzu i warzywami gotować na wolnym ogniu do miękkości w niewielkiej ilości wody (mięso można wcześniej pokroić na mniejsze kawałki).

Watróbkę sparzyć we wrzątku przez około 5 minut. Mieso wystudzić i kilakrotnie wraz z wątróbką i warzywami zmielić w maszynce do mięsa.Następnie dodać zółtka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz do smaku.

Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą mięsną. Blachę wymarować tłuszczem, na dnie poukładać plasterki słoniny. Piekarnik nagrzać do 2 stopni i piec około 1,5 godz.

Przepis dodał użytkownik vollard

Pasztet świąteczny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2qt8iq
d2qt8iq
d2qt8iq
d2qt8iq
Więcej tematów
d2qt8iq