Trwa ładowanie...
d24trh7
oprac. Katarzyna Gileta

Grzyby marynowane w occie. Najlepszy przepis, jaki znajdziesz

Przepis

W polskich lasach jest wielki wysyp grzybów. czas więc zabrać się za przygotowanie marynowanych grzybków. Nie może ich zabraknąć w domowej spiżarni. Mamy dla was fantastyczny przepis na octową zalewę.

d24trh7
1.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: JIRI HERA
Składniki
  • 1,5 kg leśnych grzybów (np. maślaki, podgrzybki, borowiki),
  • 1 łyżka soli,
  • 1 litr wody,
  • cebula,

Zalewa:

  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • pieprz w ziarnach,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • cebula pokrojona w plasterki.
Przepis
  • Oczyszczone grzyby wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli. Gotować, aż grzyby będą miękkie około 10-15 minut. Następnie wyjąć z wody odsączyć.
  • Przestudzone grzyby włożyć do słoików.
  • Przygotować zalewę: ocet rozcieńczyć z wodą, dodać cebulę w plasterkach, sól i cukier liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
  • Gotować około 15 min.
  • Zagotowaną zalewą zalać grzyby, tak, aby je całkowicie zakryć.
  • Słoiki zakręci i postawić odwrócone do góry nogami, aż ostygną

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Grzyby marynowane w occie. Najlepszy przepis, jaki znajdziesz
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d24trh7
d24trh7
d24trh7
d24trh7
d24trh7
Więcej tematów
d24trh7