WAŻNE
TERAZ

Znamy pierwszą finalistkę WTA Finals! Rybakina lepsza

Grzyby marynowane w occie. Najlepszy przepis, jaki znajdziesz

W polskich lasach jest wielki wysyp grzybów. czas więc zabrać się za przygotowanie marynowanych grzybków. Nie może ich zabraknąć w domowej spiżarni. Mamy dla was fantastyczny przepis na octową zalewę.

Grzyby marynowane w occie. Najlepszy przepis, jaki znajdzieszGrzyby marynowane w occie. Najlepszy przepis, jaki znajdziesz
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1,5 kg leśnych grzybów (np. maślaki, podgrzybki, borowiki),
  • 1 łyżka soli,
  • 1 litr wody,
  • cebula,

Zalewa:

  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • pieprz w ziarnach,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • cebula pokrojona w plasterki.

Przepis

  • Oczyszczone grzyby wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli. Gotować, aż grzyby będą miękkie około 10-15 minut. Następnie wyjąć z wody odsączyć.
  • Przestudzone grzyby włożyć do słoików.
  • Przygotować zalewę: ocet rozcieńczyć z wodą, dodać cebulę w plasterkach, sól i cukier liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
  • Gotować około 15 min.
  • Zagotowaną zalewą zalać grzyby, tak, aby je całkowicie zakryć.
  • Słoiki zakręci i postawić odwrócone do góry nogami, aż ostygną
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika