Grzyby marynowane w occie. Najlepszy przepis, jaki znajdziesz
W polskich lasach jest wielki wysyp grzybów. czas więc zabrać się za przygotowanie marynowanych grzybków. Nie może ich zabraknąć w domowej spiżarni. Mamy dla was fantastyczny przepis na octową zalewę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Zalewa:
- 3 szklanki wody,
- 1 szklanka octu 10 proc.,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- pieprz w ziarnach,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- cebula pokrojona w plasterki.
- Oczyszczone grzyby wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli. Gotować, aż grzyby będą miękkie około 10-15 minut. Następnie wyjąć z wody odsączyć.
- Przestudzone grzyby włożyć do słoików.
- Przygotować zalewę: ocet rozcieńczyć z wodą, dodać cebulę w plasterkach, sól i cukier liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
- Gotować około 15 min.
- Zagotowaną zalewą zalać grzyby, tak, aby je całkowicie zakryć.
- Słoiki zakręci i postawić odwrócone do góry nogami, aż ostygną
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze