Zupa z zielonej soczewicy. Prosty sposób na jednogarnkowy posiłek
Zielona soczewica to doskonałe białka, potasu, witamin i kwasu foliowego. Na długo zapewnia poczucie sytości. Jest doskonałą bazą zup, gulaszy, wegetariańskich pasztetów. Z soczewicy przygotujemy też pyszny farsz do pierogów albo krokietów.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Soczewicę zalać wodą i odstawić na 15 min.
- Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, a następnie wlać wodę z soczewicą.
- Gotować na wolnym ogniu około 20 min.
- Dodać przecier pomidorowy, przyprawy i kostkę rosołową, dobrze wymieszać i gotować, aż soczewica będzie miękka.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl