Zupa z zielonej soczewicy. Prosty sposób na jednogarnkowy posiłek

Zielona soczewica to doskonałe białka, potasu, witamin i kwasu foliowego. Na długo zapewnia poczucie sytości. Jest doskonałą bazą zup, gulaszy, wegetariańskich pasztetów. Z soczewicy przygotujemy też pyszny farsz do pierogów albo krokietów.

Lorenzo Arcobasso
zuppa, legumi, menu, dieta, minestra, inverno, vegetariano, pane, piatto, tipico, ricetta, ristorante, pranzo, cena, rosmarino, alloro, fagioli, lenticchie, ortaggi, zucca, cipolla, aglio, vitamine, aromatica, erba, alimento, cucinare, pepesalute, vegan, biologico, bioLorenzo Arcobasso zuppa, legumi, menu, dieta, minestra, inverno, vegetariano, pane, piatto, tipico, ricetta, ristorante, pranzo, cena, rosmarino, alloro, fagioli, lenticchie, ortaggi, zucca, cipolla, aglio, vitamine, aromatica, erba, alimento, cucinare, pepesalute, vegan, biologico, bio
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 litr wody
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: ziele angielskie, słodka papryka, pieprz

Przepis

  • Soczewicę zalać wodą i odstawić na 15 min.
  • Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, a następnie wlać wodę z soczewicą.
  • Gotować na wolnym ogniu około 20 min.
  • Dodać przecier pomidorowy, przyprawy i kostkę rosołową, dobrze wymieszać i gotować, aż soczewica będzie miękka.
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟