Zupa z zielonej soczewicy. Prosty sposób na jednogarnkowy posiłek
Zielona soczewica to doskonałe białka, potasu, witamin i kwasu foliowego. Na długo zapewnia poczucie sytości. Jest doskonałą bazą zup, gulaszy, wegetariańskich pasztetów. Z soczewicy przygotujemy też pyszny farsz do pierogów albo krokietów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- Soczewicę zalać wodą i odstawić na 15 min.
- Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, a następnie wlać wodę z soczewicą.
- Gotować na wolnym ogniu około 20 min.
- Dodać przecier pomidorowy, przyprawy i kostkę rosołową, dobrze wymieszać i gotować, aż soczewica będzie miękka.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze