Trwa ładowanie...
dzrgp0o
14-12-2021 10:03

Zupa z zielonej soczewicy. Prosty sposób na jednogarnkowy posiłek

Przepis

Zielona soczewica to doskonałe białka, potasu, witamin i kwasu foliowego. Na długo zapewnia poczucie sytości. Jest doskonałą bazą zup, gulaszy, wegetariańskich pasztetów. Z soczewicy przygotujemy też pyszny farsz do pierogów albo krokietów.

dzrgp0o
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Lorenzo Arcobasso
Składniki
  • 1 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 litr wody
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: ziele angielskie, słodka papryka, pieprz
Przepis
  • Soczewicę zalać wodą i odstawić na 15 min.
  • Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, a następnie wlać wodę z soczewicą.
  • Gotować na wolnym ogniu około 20 min.
  • Dodać przecier pomidorowy, przyprawy i kostkę rosołową, dobrze wymieszać i gotować, aż soczewica będzie miękka.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa z zielonej soczewicy. Prosty sposób na jednogarnkowy posiłek
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dzrgp0o

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dzrgp0o
dzrgp0o
dzrgp0o
dzrgp0o
Więcej tematów
dzrgp0o