ycipk-32fqnr
ycipk-32fqnr

Klasyczne knedle z truskawkami. Smakują jak u babci

Przepis

Knedle to zdecydowanie słodki smak mojego dzieciństwa. Wakacje na działce z babcią nie mogły obyć się bez robienia knedli. Były z truskawkami, ze śliwkami, z malinami… A potem człowiek cieszył się ich smakiem i strzelającym ze środka sokiem owocowym.

Trwa ładowanie...
ycipk-32fqnr
Zdjęcie Materiały prasowe
Podziel się
Składniki

Składniki:

  • ok. 300 g mąki pszennej
  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • ½ kg dojrzałych truskawek
  • 2 duże jajka od kury z wolnego wybiegu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • bułka tarta
  • ¼ kostki masła
  • szczypta cynamonu
  • kwaśna śmietana (opcjonalnie)
  • brązowy cukier do smaku
Przepis

Ugotowane i ostudzone ziemniaki dokładnie utłucz i połącz z jajkami, mąką, szczyptą soli i cukrem. Mąkę dodawaj stopniowo, do czasu, aż powstanie jednolite ciasto. Uformuj z niego rulon, a następnie pokrój go w mniejsze kawałki. Każdy z nich rozpłaszcz na mały placek, a na jego środku połóż truskawkę. Zwiń całość, zalep i uformuj kulkę. Tak przygotowane knedle wkładaj do gotującej się i osolonej lekko wody. Gotuj 5–6 min. Następnie odcedź knedle i wrzuć na patelnię z roztopionym masłem i bułką tartą. Knedle posyp cukrem, dokładnie obtocz w maślanej mieszance z patelni i podawaj.

ycipk-32fqnr

Przepis pochodzi z książki Joanny Jędrzejczyk i Janka Paszkowskiego "Jedz, śmiej się i walcz!"

Materiały prasowe
Podziel się
ycipk-32fqnr
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-32fqnr
ycipk-32fqnr