Klasyczne knedle z truskawkami. Smakują jak u babci
Knedle to zdecydowanie słodki smak mojego dzieciństwa. Wakacje na działce z babcią nie mogły obyć się bez robienia knedli. Były z truskawkami, ze śliwkami, z malinami… A potem człowiek cieszył się ich smakiem i strzelającym ze środka sokiem owocowym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Składniki:
- ok. 300 g mąki pszennej
- ½ kg ugotowanych ziemniaków
- ½ kg dojrzałych truskawek
- 2 duże jajka od kury z wolnego wybiegu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- bułka tarta
- ¼ kostki masła
- szczypta cynamonu
- kwaśna śmietana (opcjonalnie)
- brązowy cukier do smaku
Ugotowane i ostudzone ziemniaki dokładnie utłucz i połącz z jajkami, mąką, szczyptą soli i cukrem. Mąkę dodawaj stopniowo, do czasu, aż powstanie jednolite ciasto. Uformuj z niego rulon, a następnie pokrój go w mniejsze kawałki. Każdy z nich rozpłaszcz na mały placek, a na jego środku połóż truskawkę. Zwiń całość, zalep i uformuj kulkę. Tak przygotowane knedle wkładaj do gotującej się i osolonej lekko wody. Gotuj 5–6 min. Następnie odcedź knedle i wrzuć na patelnię z roztopionym masłem i bułką tartą. Knedle posyp cukrem, dokładnie obtocz w maślanej mieszance z patelni i podawaj.
Przepis pochodzi z książki Joanny Jędrzejczyk i Janka Paszkowskiego "Jedz, śmiej się i walcz!"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze