Sos musztardowy do pyz, klusek śląskich, pulpetów
Dzisiejszy sos to naprawdę szybki i tani dodatek do mięs lub, mniej tradycyjnie, do klusek lub pyz z mięsem. Głównym składnikiem nadającym smak jest tu musztarda. Tym samym wiele zależy od musztardy z jakiej przyrządzimy sos.
I tak, musztarda chrzanowa charakteryzuje się kremową konsystencją i wyczuwalnym smakiem chrzanu. Miodowa jest słodką i łagodną musztardą o delikatnym miodowym aromacie. Dijon to ostra, słona musztarda o wyraźnym smaku octu. Francuska jest zrobiona z grubo mielonych nasion gorczycy i, podobnie jak dijon, posiada aromat i smak octu. Bawarska charakteryzuje się ciemnym kolorem i słodkim smakiem, a rosyjska i sarepska to musztardy przeznaczone dla wielbicieli bardzo pikantnych dań.
A w niniejszym przepisie wykorzystano musztardę kremską, która ma łagodny smak i kremową konsystencję, ale można, zależnie o naszych preferencji, użyć dowolnej z opisanych powyżej musztard. Smacznego!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- Mieszamy śmietanę z wodą oraz musztardą. Doprawiamy solą, pieprzem, połową łyżeczki cukru i papryki.
- Sosem zalewamy kluski, pyzy lub mięso. Zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w przypadku klusek lub pyz, a ok. 30 minut w przypadku klopsików.
Tanio, szybko, smacznie!
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze