Trwa ładowanie...
d2coee0
d2coee0

Sos musztardowy do pyz, klusek śląskich, pulpetów

Przepis

Dzisiejszy sos to naprawdę szybki i tani dodatek do mięs lub, mniej tradycyjnie, do klusek lub pyz z mięsem. Głównym składnikiem nadającym smak jest tu musztarda. Tym samym wiele zależy od musztardy z jakiej przyrządzimy sos.

I tak, musztarda chrzanowa charakteryzuje się kremową konsystencją i wyczuwalnym smakiem chrzanu. Miodowa jest słodką i łagodną musztardą o delikatnym miodowym aromacie. Dijon to ostra, słona musztarda o wyraźnym smaku octu. Francuska jest zrobiona z grubo mielonych nasion gorczycy i, podobnie jak dijon, posiada aromat i smak octu. Bawarska charakteryzuje się ciemnym kolorem i słodkim smakiem, a rosyjska i sarepska to musztardy przeznaczone dla wielbicieli bardzo pikantnych dań.

A w niniejszym przepisie wykorzystano musztardę kremską, która ma łagodny smak i kremową konsystencję, ale można, zależnie o naszych preferencji, użyć dowolnej z opisanych powyżej musztard. Smacznego!

4.4
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Sos musztardowy do pyz, klusek śląskich, pulpetów
123
Składniki
  • 250 ml śmietany 12 proc.
  • 120 ml wody
  • 3 łyżki musztardy
  • cukier, sól, pieprz, słodka papryka do smaku
  • 1 opakowanie pyz, klusek lub pulpety
Przepis

Mieszamy śmietanę z wodą oraz musztardą. Doprawiamy solą, pieprzem, połową łyżeczki cukru i papryki.
Sosem zalewamy kluski, pyzy lub mięso. Zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w przypadku klusek lub pyz, a ok. 30 minut w przypadku klopsików.

Tanio, szybko, smacznie!

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Sos musztardowy do pyz, klusek śląskich, pulpetów
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2coee0
d2coee0
d2coee0
d2coee0
d2coee0