Trwa ładowanie...
d4djme8
d4djme8

Góra lodowa. Przepyszny przekładaniec

Przepis

Górę lodową tradycyjnie przygotowuje się bez pieczenia i przekłada kremem budyniowym. Paulina zmodyfikowała nieco oryginalny przepis i trzeba przyznać, ze wyszło pysznie. Przepis z bloga "zGotowana Paula".

3.6
(22 głosy)
Oceń:
d4djme8
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
zGotowana Paula
Składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 700 ml śmietanki 36 proc.
  • żelatyna lub śmietan-fix
  • olejek waniliowy
  • 4-6 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

  • okrągłe biszkopty
  • 50 g białej czekolady + 10 ml śmietanki
  • 50 g gorzkiej czekolady + 10 ml śmietanki
Przepis

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtka. Do osobnej miski przesiać resztę składników i dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać szpatułką. Dno blaszki (u mnie 24x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec koło 30-40 min w 170 stopniach do suchego patyczka.
Odstawić do wystudzenia, a później przekroić na dwa blaty.

Śmietankę ubić razem z cukrem i olejkiem - słodkość wedle uznania. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić w niej spód ciasta i wyłożyć 3/4 kremu. Położyć drugi blat i lekko docisnąć. Na górę wyłożyć pozostały krem. Każdy biszkopt przekroić na pół i wcisnąć w krem.

Śmietankę rozgrzać w rondlu i dodać białą czekoladę, mieszać do rozpuszczenia, następnie wystudzić. Podobnie postąpić z gorzką czekoladą. Wylać na ciasto ciemną polewę cienkim strumieniem, najlepiej za pomocą łyżki, następnie białą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

d4djme8
Góra lodowa. Przepyszny przekładaniec
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

18
11
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d4djme8
d4djme8
d4djme8
d4djme8
d4djme8