Góra lodowa. Przepyszny przekładaniec
Górę lodową tradycyjnie przygotowuje się bez pieczenia i przekłada kremem budyniowym. Paulina zmodyfikowała nieco oryginalny przepis i trzeba przyznać, ze wyszło pysznie. Przepis z bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 700 ml śmietanki 36 proc.
- żelatyna lub śmietan-fix
- olejek waniliowy
- 4-6 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
- okrągłe biszkopty
- 50 g białej czekolady + 10 ml śmietanki
- 50 g gorzkiej czekolady + 10 ml śmietanki
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtka. Do osobnej miski przesiać resztę składników i dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać szpatułką. Dno blaszki (u mnie 24x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec koło 30-40 min w 170 stopniach do suchego patyczka.
Odstawić do wystudzenia, a później przekroić na dwa blaty.
Śmietankę ubić razem z cukrem i olejkiem - słodkość wedle uznania. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić w niej spód ciasta i wyłożyć 3/4 kremu. Położyć drugi blat i lekko docisnąć. Na górę wyłożyć pozostały krem. Każdy biszkopt przekroić na pół i wcisnąć w krem.
Śmietankę rozgrzać w rondlu i dodać białą czekoladę, mieszać do rozpuszczenia, następnie wystudzić. Podobnie postąpić z gorzką czekoladą. Wylać na ciasto ciemną polewę cienkim strumieniem, najlepiej za pomocą łyżki, następnie białą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze