Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Góra lodowa. Przepyszny przekładaniec - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie zGotowana Paula
Podziel się

Górę lodową tradycyjnie przygotowuje się bez pieczenia i przekłada kremem budyniowym. Paulina zmodyfikowała nieco oryginalny przepis i trzeba przyznać, ze wyszło pysznie. Przepis z bloga "zGotowana Paula"

Składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 700 ml śmietanki 36 proc.
  • żelatyna lub śmietan-fix
  • olejek waniliowy
  • 4-6 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

  • okrągłe biszkopty
  • 50 g białej czekolady + 10 ml śmietanki
  • 50 g gorzkiej czekolady + 10 ml śmietanki
Qaqwqwrqw
Przepis

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtka. Do osobnej miski przesiać resztę składników i dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać szpatułką. Dno blaszki (u mnie 24x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec koło 30-40 min w 170 stopniach do suchego patyczka.
Odstawić do wystudzenia, a później przekroić na dwa blaty.

Śmietankę ubić razem z cukrem i olejkiem - słodkość wedle uznania. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić w niej spód ciasta i wyłożyć 3/4 kremu. Położyć drugi blat i lekko docisnąć. Na górę wyłożyć pozostały krem. Każdy biszkopt przekroić na pół i wcisnąć w krem.

Śmietankę rozgrzać w rondlu i dodać białą czekoladę, mieszać do rozpuszczenia, następnie wystudzić. Podobnie postąpić z gorzką czekoladą. Wylać na ciasto ciemną polewę cienkim strumieniem, najlepiej za pomocą łyżki, następnie białą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw