Trwa ładowanie...
d2olq2c
18-04-2019 10:14

Góra lodowa. Przepyszny przekładaniec

Przepis

Górę lodową tradycyjnie przygotowuje się bez pieczenia i przekłada kremem budyniowym. Paulina zmodyfikowała nieco oryginalny przepis i trzeba przyznać, ze wyszło pysznie. Przepis z bloga "zGotowana Paula".

d2olq2c
4.7
(22 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 700 ml śmietanki 36 proc.
  • żelatyna lub śmietan-fix
  • olejek waniliowy
  • 4-6 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

  • okrągłe biszkopty
  • 50 g białej czekolady + 10 ml śmietanki
  • 50 g gorzkiej czekolady + 10 ml śmietanki
Przepis

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtka. Do osobnej miski przesiać resztę składników i dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać szpatułką. Dno blaszki (u mnie 24x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec koło 30-40 min w 170 stopniach do suchego patyczka.
Odstawić do wystudzenia, a później przekroić na dwa blaty.

Śmietankę ubić razem z cukrem i olejkiem - słodkość wedle uznania. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić w niej spód ciasta i wyłożyć 3/4 kremu. Położyć drugi blat i lekko docisnąć. Na górę wyłożyć pozostały krem. Każdy biszkopt przekroić na pół i wcisnąć w krem.

Śmietankę rozgrzać w rondlu i dodać białą czekoladę, mieszać do rozpuszczenia, następnie wystudzić. Podobnie postąpić z gorzką czekoladą. Wylać na ciasto ciemną polewę cienkim strumieniem, najlepiej za pomocą łyżki, następnie białą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Góra lodowa. Przepyszny przekładaniec
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

19
11

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2olq2c
d2olq2c
d2olq2c
d2olq2c
Więcej tematów
d2olq2c

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj