Mielone kule w delikatnym curry z soczewicą
- Bardzo sycące danie, przede wszystkim ze względu na mięso oraz czerwoną soczewicę. Jeśli ktoś nie gustuje w mięsach, polecam przygotować sos z soczewicą, a jako dodatek ugrillować lub upiec np. bataty, cukinię, dynię - pisze Marta, autorka bloga "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Mięsne kulki:
- ok. 500 g mielonego mięsa (u mnie z indyka)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego/bułki tartej
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- garść świeżej kolendry, poszatkowanej
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Sos:
- 1 duża cebula, poszatkowana w kostkę
- 2 średnie marchewki/ dwie garście dyni, pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 2-3 szklanki bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- garść świeżej kolendry
- 1 łyżeczka soli, pieprzu, chilli, kuminu
- olej kokosowy do smażenia
Nastawiamy piekarnik na 170 st. C i przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.W większej misce mieszamy wszystkie składniki na kulki i formujemy kulki, układając je gotowe na blaszce.
Pieczemy około 15 minut. Na dużej patelni, na oleju, podsmażamy cebulę oraz marchewkę/dynię. Po kilku minutach dodajemy przyprawy, mieszamy i dodajemy resztę składników. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kulki mięsne, zmniejszamy gaz na minimum i przykrywamy patelnię. Dusimy około 20-25 minut (jeżeli soczewica wchłonie szybko bulion, a dalej będzie twarda, należy jeszcze podlać bulionem). Danie jest gotowe, gdy soczewica jest ugotowana, sos jest zredukowany, a wszystkie składniki i smaki połączone.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze