Trwa ładowanie...
d3pegdn
04-10-2019 13:12

Mielone kule w delikatnym curry z soczewicą

Przepis

- Bardzo sycące danie, przede wszystkim ze względu na mięso oraz czerwoną soczewicę. Jeśli ktoś nie gustuje w mięsach, polecam przygotować sos z soczewicą, a jako dodatek ugrillować lub upiec np. bataty, cukinię, dynię - pisze Marta, autorka bloga "Marta M.".

d3pegdn
4.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Marta M.
Źródło: Marta M.
Składniki

Mięsne kulki:

  • ok. 500 g mielonego mięsa (u mnie z indyka)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego/bułki tartej
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • garść świeżej kolendry, poszatkowanej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sos:

  • 1 duża cebula, poszatkowana w kostkę
  • 2 średnie marchewki/ dwie garście dyni, pokrojone w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2-3 szklanki bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • garść świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka soli, pieprzu, chilli, kuminu
  • olej kokosowy do smażenia
Przepis

Nastawiamy piekarnik na 170 st. C i przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.W większej misce mieszamy wszystkie składniki na kulki i formujemy kulki, układając je gotowe na blaszce.
Pieczemy około 15 minut. Na dużej patelni, na oleju, podsmażamy cebulę oraz marchewkę/dynię. Po kilku minutach dodajemy przyprawy, mieszamy i dodajemy resztę składników. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kulki mięsne, zmniejszamy gaz na minimum i przykrywamy patelnię. Dusimy około 20-25 minut (jeżeli soczewica wchłonie szybko bulion, a dalej będzie twarda, należy jeszcze podlać bulionem). Danie jest gotowe, gdy soczewica jest ugotowana, sos jest zredukowany, a wszystkie składniki i smaki połączone.

Mielone kule w delikatnym curry z soczewicą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3pegdn
d3pegdn
d3pegdn
d3pegdn
Więcej tematów
d3pegdn

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj