Trwa ładowanie...
d12cji3
d12cji3

Domowy pasztet pieczony

Przepis

Pasztet to jeden z klasyków polskiej kuchni. Trno sobie bez niego wyobrazić świąteczny stół. poznajcie sprawdzony przepis na przepyszny pasztet.

3.0
(4 głosy)
Oceń:
d12cji3
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Domowy pasztet pieczony
"Domowe wędliny"
Składniki

400 g łopatki wieprzowej,
1 udko z kurczaka,
150 g boczku surowego,
150 g wątróbki drobiowej,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki majeranku,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
3 łyżki bułki tartej,
sól, pieprz do smaku.

Przepis

Łopatkę, udko, boczek oraz warzywa gotować przez 1 godzinę. Cebulę pokroić w piórka. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i usmażyć wątróbkę z cebulą. Odstawić do wystudzenia. Do pojemnika włożyć ugotowane mięsa, obrane z kości udko, warzywa, cebulę i wątróbkę. Wszystko zmielić w maszynce z sitkiem o oczkach 4 mm. Do powstałej masy dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz i sól. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać resztą bułki tartej. Wyłożyć farsz na blachę i piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 60–80 minut.

Więcej przepisów znajdziesz w książce "Wedliny domowe" Stanisława Klimaja i Henryka Rajchelta

Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowy pasztet pieczony
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
1
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d12cji3
d12cji3
d12cji3
d12cji3
d12cji3
d12cji3