Trwa ładowanie...
d322i7d

Kasza jaglana

123
Źródło: 123

Kasza jaglana coraz częściej gości na naszych stołach. Ma szereg właściwości prozdrowotnych, jest pyszna i może być podstawą wielu dań.

Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa, które do Europy przybyło prawdopodobnie z Chin. Co ciekawe, w średniowieczu uprawa tego gatunku zboża była bardzo popularna. Proso uprawiano nawet chętniej niż pszenicę, kukurydzę czy ziemniaki. Dopiero w XVI wieku, gdy rozpoczęły się wyprawy kolonialne, nasze kulinarne zwyczaje przekształcały się.

Jednak kasza jaglana pomału wraca do łask. Doceniają ją dietetycy i lekarze, ponieważ ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sięgają po nią również osoby chore na celiakię oraz wszyscy ci, którzy chcą unikać spożywania glutenu.

* Kasza jaglana – właściwości*
Weźmy pod lupę skład kaszy jaglanej. Przede wszystkim jest bardzo dobrym źródłem witamin B1, B2 i B6, a także minerałów: wapnia, magnezu, cynku, fosforu, potasu i miedzi.

Dodatkowo po kaszę jaglaną mogą sięgać osoby, które mają problemy z przewodem pokarmowym, chorują na celiakię oraz wszyscy ci, którzy cierpią na niestrawności. Ponadto ma właściwości antywirusowe i może zmniejszyć stan zapalny błon śluzowych, dlatego powinniśmy ją jeść, gdy jesteśmy przeziębieni i mamy katar. To jednak wciąż nie koniec. Spożywanie kaszy jaglanej zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, a zawarty w prosie błonnik skutecznie usuwa z naszego organizmu cholesterol LDL.

Kasza jaglana powinna być także stałym elementem diety tych osób, które chcą dbać o swój wygląd. Zawarta w niej krzemionka pozytywnie wpływa na kondycje cery, włosów i paznokci.

Kasza jaglana – jak przyrządzić, by nie była gorzka
Wielokrotnie spotykamy się z opinią, że kasza jaglana jest gorzka. Rzeczywiście, jeśli będzie nieprawidłowo przyrządzona, będziemy mogli wyczuć jej cierpki smak. Są jednak sposoby na to, by nasza kasza była idealna.

Wystarczy, że przed ugotowaniem przelejemy porcję kaszy wodą – na początku zimną, a następnie gorącą. Możemy również namoczyć kaszę w wodzie z cytryną, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że nasze danie będzie miało idealny smak.

Kasza jaglana – jak podawać
Kaszę jaglana możemy zaserwować jako dodatek do tradycyjnych dań mięsnych, ale także nieco bardziej poeksperymentować. W ostatnim czasie pojawiło się wiele przepisów na jaglane naleśniki, koktajle, racuchy, omlety czy budynie. Dodatkowo z kaszy jaglanej możemy przyrządzić wegetariańskie kotlety lub zrobić jaglany krupnik.

Przepisy

d322i7d
d322i7d
d322i7d
d322i7d
d322i7d
d322i7d
Więcej tematów
d322i7d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj