Trwa ładowanie...
d2etkaq
d2etkaq

Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki

Przepis

Jak grill to wiadomo, że karkówka! Aby mięso było kruche i aromatyczne należy je przez wiele godzin marynować w ziołach i oliwie.

5.0
(2 głosy)
Oceń:
d2etkaq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki
123
Składniki
  • 400 g schabu karkowego pokrojonego w 1 cm grubości steki
  • 1 łyżka czarnego pieprzu (ziarna)
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 6 goździków
  • 2 łyżki musztardy francuskiej z całą gorczycą
  • 2 zielone ogórki
  • pęczek świeżej mięty
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 łyżek śmietany
  • 2 ząbki czosnku
Przepis

W moździerzu rozkrusz czarny pieprz i goździki. W misce pomieszaj ze sobą oliwę, musztardę francuską, paprykę oraz rozkruszone przyprawy. W powstałej marynacie zanurz mięso i odstaw je na co najmniej jedną godzinę w chłodne miejsce.

Steki grilluj po koło 10 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu do momentu, aż będą miękkie i nie będzie z nich wypływała krew.

W tym czasie przygotuj tzatziki. Obierz ogórki, usuń z nich gniazda nasienne, posiekaj miętę. Ogórki pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Wszystko razem połącz ze śmietaną i zmiażdżonym czosnkiem.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2etkaq
d2etkaq
d2etkaq
d2etkaq
d2etkaq
d2etkaq