Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki
Jak grill to wiadomo, że karkówka! Aby mięso było kruche i aromatyczne należy je przez wiele godzin marynować w ziołach i oliwie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
W moździerzu rozkrusz czarny pieprz i goździki. W misce pomieszaj ze sobą oliwę, musztardę francuską, paprykę oraz rozkruszone przyprawy. W powstałej marynacie zanurz mięso i odstaw je na co najmniej jedną godzinę w chłodne miejsce.
Steki grilluj po koło 10 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu do momentu, aż będą miękkie i nie będzie z nich wypływała krew.
W tym czasie przygotuj tzatziki. Obierz ogórki, usuń z nich gniazda nasienne, posiekaj miętę. Ogórki pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Wszystko razem połącz ze śmietaną i zmiażdżonym czosnkiem.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze